Румунија

Медвјед растргао Дијану док је шетала са дечком

  • Извор: Агенције
  • 12.07.2024. 11:48

Случај 19-годишње дјевојке Дијане Захарије коју је убио медвјед у Румунији утицаће на промјену закона у овој земљи.

Министар животне средине жели да медвједи буду убијени чим се приближе неком локалитету, а премијер тражи ванредну сједницу парламента.

Предсједник Румуније признаје да је и он био у мјесту на ком је Дијана настрадала само неколико дана прије ове трагедије.

У међувремену, у јавност су изашли шокантни детаљи о  нападу у ком је Дијана изгубила живот.

Мачетом повриједио четворо комшија и тромјесечну бебу

Мачетом повриједио четворо комшија и тромјесечну бебу

"Више бих волио да сам ја на њеном мјесту. Било је неочекивано, све сам покушао, покушао сам да уплашим медвједа. Нажалост, десила се несрећа", каже дечко 19-годишњакиње који је још у стању шока.

Младић је ужаснуто гледао како је медвјед шчепао његову дјевојку, одвукао у јаругу и растргао. Њих двоје је јуче требало да крену другом рутом, али је Дијана хтјела да иде на Јепи Мици.

"Прво сам предложио да идемо на неку другу страну, али она је дошла на ову идеју и рекао сам да ћемо прошетати до водопада и назад. Било би то дивно поподне, али десила се страшна несрећа", прича младић.

Имали су још три километра до водопада Караиман када су се суочили лицем у лице с медвједом. Према изјави Дијаниног дечка, медвјед се појавио на стази тачно испред њих, долазећи из шуме. Обоје су бацили руксаке и почели да трче у другом смјеру. Дијанин младић је одмах позвао Горску службу спашавања.

Савјетовали су му да животињу гађа камењем и дрветом и да прави буку како би је уплашио. Метода, међутим, није успјела. Животиња је ухватила Дијану и угризла је за ногу.

Хаос уочи FNC 18 у Бањалуци: Ицко напао Јеличића на вагању

Хаос уочи FNC 18 у Бањалуци: Ицко напао Јеличића на вагању

У помоћ су одмах кренули спасиоци у пратњи жандарма и чувара ловног фонда. Спустили су се у 120 метара дубоку провалију како би дошли до Дијаниног тијела. Медвјед је био удаљен десетак метара и чувао је тијело своје жртве.

"Медвјед је постао веома агресиван. Плашио сам се за животе својих колега. Били су суочени са директном опасношћу", каже Сергиу Фрусиноиу, координатор Горске службе спашавања.

Да би заштитио спасиоце, чувар дивљачи је убио животињу. Координатор Горске службе каже да су управо захваљујући томе његове колеге спасене.

Власти су однијеле тијело животиње. Ријеч је о младој женки медвједа која је имала до три године, без младунаца. Биће тестирана да би се утврдило да ли је имала бјеснило.

Дијана је још једном срела медвједа на стази

Мајка трагично страдале дјевојке изнијела је шокантно откриће – њена кћерка је једном побјегла из канџи медвједа!

"Била је срећна. Рекла ми је да иде у планину. Рекла сам јој: 'Ако идеш, молим те, чувај се медвједа, молим те, чувај се јаруге'. Била је једном са другарицом и јурио ју је медвјед. И сад видим да је то било кобно за њу", каже Лаура Захариа, Дијанина мајка.

Дијана је била из Јашија, али се преселила у Букурешт. Недавно је матурирала и почела да ради. Такође, недавно је упознала свог дечка из Брашова, који као и она воли планинарење.

Отац оптужен за обљубу кћерке, пријети му до 15 година затвора

Отац оптужен за обљубу кћерке, пријети му до 15 година затвора

"Била је добра, тиха, васпитана", каже Дијанина тетка.

Руту на којој је дјевојка нападнута свакодневно су прелазиле стотине туриста.

Трагедија је покренула талас истрага и дебату о проблему медвједа.

Иако је стаза коју су Дијана и њен младић одабрали за планинарење захтјевна, многи људи је бирају за планинарење са својом дјецом. Један од планинара тврди да је истог медвједа уочио прије неколико дана. Други су снимили медвједа како јури за великим медвједима. Људи кажу да су звали 112, али им је речено да само присуство медвједа не представља хитан случај.

Хитна реакција румунских власти

Послије страшне смрти младе Дијане огласио се и румунски министар заштите животне средине.

"Људи и даље умиру због медвједа. Дужни смо да донесемо нове мјере. Румунија не може да чека одговор Европске комисије који касни. Људски живот има приоритет, ништа не може да буде важније од људског живота", каже министар заштите животне средине.

Он је већ затражио од Европске комисије да мрки медвјед више не буде заштићена врста у Румунији. Док одговор не стигне, министар жели да промијени важеће законе.

"Једна од мјера коју ћу предложити је да када се медвјед приближи људској заједници, да ли на три километра, на два километра или на километар, одмах буде неутралисан", додао је он.

На помоћном стадиону напао радника обезбјеђења и пријетио полицији

На помоћном стадиону напао радника обезбјеђења и пријетио полицији

Премијер Румуније подсјећа да би таква промјена закона морала да прође кроз парламент, те да ће бити заказана ванредна сједница на којој ће се расправљати о том питању.

Према посљедњим процјенама Министарства животне средине, у Румунији има око 8.000 медвједа.

"Ако видим медвједа, повлачим се, не изазивам га, правим сигурносну баријеру, бирам другу руту. Трудим се да учиним све да не изнервирам животињу", каже Александру Наги из Горске службе спашавања.

Стручњаци савјетују туристима да никако не прилазе медвједима, а посебно да их не хране, преноси "Обсерватор њуз".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.