Шпанија

Маслиново уље најчешће на мети лопова

  • 09.03.2024. 21:35

Маслиново уље је најчешће на мети лопова у супермаркетима у готово половини Шпаније, јавио је "Скај њуз".

Цијена уља је скочила након суше на југу земље прошле године што је погодило род маслина.

Организоване криминалне банде краду уље, познато и као "течно злато", а онда га препродају, рекао је Рубен Наваро, директор ланца супермаркета "Ту Супер", који има 30 радњи у Андалузији, на југу Шпаније.

Он је додао да је маслиново уље за њих постало идеалан производ за крађу.

У свим шпанским супермаркетима, други производ који је најчешће на мети лопова је алкохол, а на трећем мјесту је иберијска шунка.

Литар д‌јевичанског маслиновог уља екстра квалитета коштао је мање од пет евра прије четири године, а сада кошта 14 евра.

Шпанија ће највећи произвођач маслиновог уља и породице га обично купују на велико за кување.

Супермаркети сада паковања маслиновог уља од пет литара вежу ланцима са катанцем како би спријечили крађу.

Такође, на појединачним боцама су постављени безбједносни уређаји за спречавање крађе, које могу да уклоне само радници.

Међутим, Хозе Искијердо, шеф продаје у ланцу супермаркета Ероски, рекао је да лопови сада користе магнете да разбију тагове.

Маслиново уље највише се краде у супермаркетима у областима Арагон, Андалузија, Кастиља-Ла Манча, Каталонија, Валенсија, Мадрид, Балеарска острва и Екстремадура.

Такође, раширена је и крађа димљених сирева и жилета.

Узгајивачи маслина и компаније за прераду маслина у уље такође су жртве пљачкаша, а лопови украду десетине хиљада литара уља. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм