Спор око знака

Маск побиједио у трци за брендирање печених пилића

  • Извор: РТС
  • 11.02.2024. 12:54

Власник ресторана у Великој Британији изгубио је 12.000 фунти у спору са компанијом "Тесла", око заштитног знака фирме. Случај показује изазове са којима се суочавају мала предузећа у односу са мултинационалним корпорацијама.

Амањ Али (41) посједовао је заштитни знак "Tesla Chicken & Pizza", који је користио за свој ресторан у Берију у Ширем Манчестеру, који се бави прављењем јела "за понијети".

Затим је  услиједио спор са произвођачем електричних аутомобила "Тесла" одакле је стигла тврдња да ће Али искористити њихову репутацију. 

Али је власник "Colorado's Chicken" у Берију, а у мају 2020. регистровао је фирму и заштитни знак "Tesla Chicкen & Pizza“ у Завода за интелектуалну својину (IPO) у класи 43 - за услуге хране и пића.

Рекао је да је инспирација за његов заштитни знак била иста као и за аутомобилског гиганта - српско-амерички проналазач и електроинжењер Никола Тесла, преноси Би-Би-Си.

Ово је полицајка која је починила самоубиство у Јабланици

Ово је полицајка која је починила самоубиство у Јабланици

"Био је интелигентан човјек. У младости сам читао о њему, гледао његове слике.", изјавио је Али.

Додао је да својевремено, из "Тесле" нису уложили приговор у уобичајеном периоду од два мјесеца након регистрације. Али у новембру 2021. добио је мејл из Завода за интелектуалну својуну.

"Обавијештен сам да је неко покушао да региструје 'Теслу' за заштитни знак у категорији која је и моја, и да је из САД. Размишљао сам ко би то могао да буде" рекао је.

Компанија из САД "Тесла" је затражила заштиту свог међународног жига и назива и у Великој Британији, и то у категорији хране и пића, која такође покрива самопослужне и ресторанске услуге "за понијети".

Али се томе успротивио, јер је сматрао да ће, ако "Тесла" успије да се региструје и у тој категорији, његов заштитни знак за посао који жели да развија, бити доведен у питање.

"Карлсон сам предложио интервју са Путином: Прегледали смо материјале, његову публику...“

Као што је Али и предвидио, у септембру 2022. из "Тесле" су поднијели захтев за поништавање заштитног знака Алијевог ресторана, тврдећи да је њихова "Тесла“, регистрована још 2013. године, да је већ стекла репутацију, и да би је Али непоштено искористио.

Завод се сложио с тим, и крајем новембра прошле године, Алију је наложено да "Тесли" плати 4.000 фунти. Иначе, власник ресторана је већ био потрошио око 8.000 фунти на правне послове и таксе.

Из "Тесле" су као аргумент, између осталог и навели и твит Елона Маска у јануару 2018. у којем се наводи намера те компаније да отвори ресторан под именом - "Тесла".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: