Индија

Мамац за већу излазност: Бесплатно пиво, вожња таксијем и здравствени преглед

  • Извор: Телеграф
  • 26.04.2024. 06:00

У индијском граду Бангалору су се досјетили како да повећају излазност на изборима - бесплатним пивом и бесплатном вожњом таксијем. Како преноси ББЦ, овај град који се налази у индијској држави Карнатака познат је по томе да има малу излазност на изборима.

Због тога су на општим изборима који се одржавају у неколико фаза до почетка јуна, бројне фирме ријешиле да подстакну бираче да изађу на гласачка мјеста. Тако су хотели, такси службе и друге фирме најавили бројне  иницијативе да подстакну људе да гласају.

То укључује бесплатно пиво, снижене вожње таксијем, па чак и бесплатне здравствене прегледе. У неким продавницама хране, купци би морали да покажу свој прст умрљан неизбрисивим мастилом као доказ да су гласали да би добили попуст.

У Бангалору ће сутра (петак) бити одржани општи избори у оквиру друге од седам фаза гласања. У сриједу је државни Виши суд дозволио удружењу хотела да даје храну бесплатно или по сниженим цијенама све док се не крше изборна правила.

"Различити хотели и ресторани ће пружати различите погодности бирачима на основу њихове самосталне одлуке“, рекао је ПЦ Рао, предсједник удружења хотела, за локални дневник Бангалоре Миррор и наставио:

"Док ће нека од ових мјеста обезбиједити бесплатну кафу, досе (палачинка од пиринчаног тијеста и сочива) и воћни сок да би се савладала несносна врућина, неки од локала ће давати попусте на храну или имати неке друге примамљиве понуде.“

На посљедњим општим изборима 2019. године, градска изборна јединица Бангалор југ забиљежила најнижи проценат излазности у држави Карнатака од "само" 53,7 одсто бирача. Излазност је такође била ниска у централном Бангалору ( 54,3 одсто) и сјеверном Бангалору (54,7 одсто) у поређењу са укупном излазношћу у држави од 68 одсто. Већина компанија је прошле недјеље почела да подстиче становнике да гласају, али је објавила понуде након одобрења суда у сриједу.

Популарни забавни парк Вондерла поклања улазнице гласачима по сниженим цијенама, док паб "Deck of Brews“ дијели бесплатно пиво за првих 50 купаца, који су гласали. Апликација "Ridesharing Blu-Smart, у међувремену, нуди попуст од 50 одсто путницима који путују у кругу од 30 километара од бирачких мјеста, док такси удружење "Рапидо" даје бесплатне вожње особама са инвалидитетом и старијим гласачима.

"Ово је наш начин да славимо демократију и скренемо пажњу на важност гласања“, каже Gopi Chand Cherukuri, суоснивач ланца ресторана "Mr. Philli" за дневник "Индиан Екпрес".

Ресторан нуди 30 одсто попуста на пљескавице и милкшејкове за првих 100 гласача у ресторану.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.