Predsjednik Francuske

Makron se obratio naciji: Razumijem vas, ali ovo je bilo neophodno

  • Извор: Кликс
  • 17.04.2023. 22:51

Predsjednik Francuske Emanuel Makron večeras se direktno i prvi put obratio tamošnjoj javnosti po pitanju sporne penzione reforme zbog koje se već sedmicama održavaju ulični protesti, a koju je Makron potpisao uprkos nezadovoljstvu.


U televizijskom obraćanju naciji večeras, Makron je rekao da razumije ljutnju Francuza zbog njegove nepopularne penzione reforme, rekavši da žali što nije pronađen konsenzus o toj promjeni.

On se obratio Francuskoj prvi put od potpisivanja zakona o penzijskoj reformi, suočavajući se s upozorenjima da politička i društvena kriza izazvana promjenama nije završena.

"Reforma je usvojena u skladu sa onim što je predviđeno našim Ustavom i ova reforma je bila neophodna", rekao je na samom početku svog obraćanja Makron.

Makron potpisao sporni zakon o reformi penzijskog sistema u Francuskoj

Makron potpisao sporni zakon o reformi penzijskog sistema u Francuskoj

Makron je rekao da su "ove promjene potrebne da bi se garantovale penzije svima", nakon što je, podsjetićemo, u subotu donio zakon o penzijama, samo nekoliko sati nakon što je ustavni sud potvrdio promjenu banera za podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

"Postepeno, više rada takođe proizvodi veće bogatstva za cijelu našu zemlju", dodao je on.

Makron je priznao ljutnju zbog povećanja starosne granice i poslova koji "ne dozvoljavaju previše Francuzima da žive dobro".

"Da li je ova reforma prihvaćena kod ljudi? Očigledno, ne", kazao je Makron i dodao da razumije svoje građane i čuje "bijes" Francuza, jer niko ne može ostati gluv na njega.

Večerašnje obraćanje započinje vjerovatno tešku bitku za francuskog predsjednika, koji pokušava da popravi štetu nanesenu njegovom javnom imidžu i politici tako što je prošlog mjeseca progurao penzioni plan kroz parlament.

Osim toga, Makron je govorio i o tome šta sve planira u narednom periodu i na čemu želi raditi te je, u tom smislu, naveo: pravosuđe, reformu srednje stručne škole, zdravstva...

Nema kraja haosu u Francuskoj: Sukobi, blokade i suzavci - VIDEO

Nema kraja haosu u Francuskoj: Sukobi, blokade i suzavci - VIDEO

Na kraju svog govora, Makron je rekao da daje sebi "100 dana" da pronađe put do "pomirenja" .

"Sljedeći 14. jul trebao bi nam omogućiti da napravimo početnu procjenu. Pred nama je 100 dana mira, jedinstva, ambicije i akcije u službi Francuske. To je naša dužnost i ja vam vjerujem", molio je, prenoseći LeMonde.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок