Предсједник Француске

Макрон: Побједа крајње љевице или деснице могла би да изазове грађански рат

  • Извор: Танјуг
  • 25.06.2024. 07:17

Француски предсједник Емануел Макрон оцијенио је да би појбеда крајње љевице или екстремне деснице на предстојећим ванредним парламентарним изборима могла да изазове "грађански рат".

Макрон је рекао да крајње љевичарска странка Непокорена Француска, као и крајње десничарско Национално окупљање Марин ле Пен, спроводе политике које "подстичу подјеле и тензије међу заједницама", пренио је Политико.

- Одговор деснице на нестабилност говори о томе да се људи своде на њихову религију или порјекло и стога гура људе према грађанском рату - рекао је Макрон за подкаст "Generation Do It Yoursel".

Он је додао да крајња левица, предвођена лидером Жан-Ликом Меланшоном, подстиче облик подјеле у сврху изборних кампања "који такође (промовише) грађански рат јер редукује људе на њихову вјерску или етничку групу".

При томе се осврнуо на оптужбе да се Непокорена Француска позиционира да привуче муслиманске гласаче кроз критичан став према рату Израела у Гази.

Француски предсједник расписао је ванредне изборе 9. јуна након што је његова коалиција претрпела пораз од Националног окупљања на европским изборима.

Французи се сада припремају да гласају на парламентарним изборима који би могли да добију рекордан број посланика крајње деснице у парламенту.

Претходних дана, савезници француског предсједника упозорили су на ризике с којима се Француска суочава ако се бирачи окрену екстремној десници или љевици.

Политико додаје да је Макрон у понедјељак отишао корак даље упозоравајући на то да "екстреми" појачавају "сукобе и грађански рат".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.