Предсједник

Макрон није прихватио оставку француског премијера

  • 08.07.2024. 15:18

Француски предсједник Емануел Макрон одбио је да прихвати оставку премијера Габријела Атала, пренијела је агенција Франс прес (АФП) позивајући се на Јелисејску палату.

Како се наводи, Макрон је затражио од премијера да "привремено остане на функцији како би се обезбиједила стабилност у земљи".

Након састанка са Аталом, Макрон се састао са министром унутрашњих послова Џералдом Дармањином, који је такође изразио намјеру да поднесе оставку послије избора.

Објављени прелиминарни резултати француских избора

Објављени прелиминарни резултати француских избора

Атал је 7. јула увече саопштио да ће поднијети оставку на мјесто шефа владе након резултата другог круга парламентарних избора у земљи.

Он је истакао да је његова странка наступила успјешније него у првом кругу избора, али да то није било довољно да добије већину у парламенту.

Нападнута портпаролка француске владе

Нападнута портпаролка француске владе

Како наводи АФП, влада ће наставити да ради у садашњем саставу до почетка јесени како би организовала Олимпијске (26. јул – 11. август) и Параолимпијске игре (28. август – 8. септембар).

У међувремену, љевичарски савез Нови народни фронт, који је побиједио на парламентарним изборима, наставља да координира кандидатуру премијера и владин програм.

Радио "Европа 1" сматра да име новог шефа владе неће бити саопштено у блиској будућности.

Истовремено, Макрон можда неће донијети коначну одлуку у вези са кандидатуром за премијера до 18. јула, датума првог састанка Народне скупштине, на којој ће бити изабран њен нови предсједавајући.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)

  • 13:10 Досије (Р)

    Досије (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)