"Једини гласали против"

Мађарска против нових санкција Русији?

  • 15.02.2024. 21:23

Амбасадори држава Европске уније могли су да одобре нови пакет санкција Русији још и раније, али се то није десило због става Мађарске, пише "Фајненшел тајмс".

"Мађарска је једина гласала против на јучерашњем састанку амбасадора ЕУ, иначе би био одобрен пакет санкција против скоро 200 појединаца и компанија из Русије, Кине и других земаља", преноси амерички лист.

Будимпешта није пристала због кинеских компанија, мађарски амбасадор је "тражио још мало времена за анализу садржаја приједлога", рекли су анонимни званичници.

Према њиховим ријечима, дискусије о санкцијама ће се наставити и вјероватно ће их размотрити и министри ЕУ на састанцима сљедеће недјеље.

У јануару је високи европски извор рекао да се разговара о 13. пакету санкција Русији. Према његовим ријечима, планирано је да нове санкције буду усвојене прије 24. фебруара, овај циљ је наводно поставио шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.

Мађарска се од почетка сукоба у Украјини противила санкцијама и пружању војне помоћи Кијеву. У марту 2022. године, парламент земље је донео декрет којим се забрањује испорука оружја Украјини са територије земље. Сијарто је објаснио да Будимпешта тако настоји да обезбиједи Закарпатје, гдје живе етнички Мађари, и да би пошиљке оружја које се транспортују преко њене територије постале легитимни војни циљ.

Руководство земље је више пута изјављивало да се залаже за што скорији почетак мировних преговора.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)