Петер Сијарто

Мађарска одговорила на пријетње ЕУ: Нећете нас зауставити

  • Извор: Спутник Србија
  • 17.07.2024. 08:28

Одбијање руководства Европске уније да разговара са Мађарском и пријетња бојкотом неће натјерати Будимпешту да прекине мировну мисију за рјешавање украјинског сукоба, изјавио је мађарски премијер спољних послова Петер Сијарто.

- Сви проратни политичари Европе одмах након почетка ове мировне мисије су се дигли на ноге. Пријетили су нам блокадом, одбијањем контаката са сама, претили нам игнорисањем. Знате, такви напади нас неће одвратити од мировне мисије, већ нас охрабрују да уложимо још веће напоре за промовисање мирног рјешавања овог рата у Украјини - истакао је Сијарто.

Он је овим ријечима одговорио на питање да ли је мађарско предсједавање у ЕУ добијало практичне пријетње са практичним корацима од руководства ЕУ након мировне мисије мађарског премијера Виктора Орбана.

Истовремено, он је нагласио да је администрација премијера већ навикла на сличне нападе.

- Ми смо патриотска, а не мејнстрим Влада, под финансијским смо санкцијама ЕУ. Према томе, не схватам како нам могу пријетити још више - него сада, додао је он.

Сијарто се осврнуо на конференцију о Украјини која је средином јуна одржана у Швајцарској без учешћа Русије, оцијенивши да би други круг конференције, према очекивањима, могао да се одржи већ ове године, али да на њој треба да учествује и Москва.

- Верујем да ако желимо да се уздамо у успјех било које мировне конференције, морамо бити сигурни да на њој присуствују обје стране- нагласио је мађарски министар.

Поред тога, он је коментарисао и на атентат на бившег америчког предсједника Доналда Трампа, рекавши да то није био први пут да у посљедње вријеме нападају политичаре који се залажу за мир и који су патриоте и подсјетио на напад на словачког премијера Роберта Фица у мају, који се противио испорукама оружја Украјини и њеног чланства у НАТО-у.

Сијарто је додао да Мађарска навија за Трампову побједу на предстојећим предсједничким изборима у Америци, имајући у виду да су за вријеме његовог претходног мандата односи САД и Мађарске били на високом нивоу.

- Када је председник Трамп био на власти, у свијету нису вођени и нису покретани никакви озбиљни ратови. Сада већ двије и по године живимо у сијенци рата у нашем сусједству - закључио је Сијарто.

Претходно, посланици Европског парламента захтијевали су да се Мађарској укине право гласа у Европској унији због путовања премијера земље Виктора Орбана у Русију и Кину, објавио је лист Политико, позивајући се на писмо 63 посланика шефу Европске комисије Урсули фон дер Лајен, шефу Европског савета Шарлу Мишелу и председнику Европског парламента Роберти Метсоли.

Орбан је раније посјетио Украјину, Русију и Кину. Посјета Москви и састанак са предсједником Русије Владимиром Путином изазвали су оштре критике на Западу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.