Bjeloruski predsjednik

Lukašenko upozorio Zapad: Ne gurajte Putina u ćošak

  • Извор: Агенције
  • 15.10.2022. 21:08

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je u intervjuu za NBC uputio upozorenje Zapadu: Ne gurajte predsjednika Rusije Vladimira Putina u ćošak.

"Ako čovjeka ili državu gurnete u ćošak, izlaz je samo jedan – naprijed", rekao je Lukašenko, prenosi "Slobodna dakmacija".

On je dodao da Rusija sa razlogom ima nuklearno oružje i da bi prelazak Putinovih "crvenih linija" u Ukrajini, kao što je ulazak te zemlje u NATO, bila greška.

Upitan da li je njegov ruski kolega spreman da upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini, Lukašenko je opisao mogućnost upotrebe nuklearnog oružja kao nepotrebnu i samoubilačku.

"Ako dođe do napada, ne daj Bože, na teritoriju Ruske Federacije, Rusija može, ako je potrebno, da upotrijebi sve vrste naoružanja. Nikada, ali nikada predsjednik Putin ili rusko rukovodstvo nisu postavili za cilj upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini", upozorio je i nastavio na mogućnost nuklearnog rata:

"To bi bio kraj naše planete. Ako čak i jedna zemlja upotrijebi nuklearno oružje, to će izazvati lančanu reakciju. Rusija to veoma dobro razumije".

Bjelorusija je takođe rekla da su nedavni ruski raketni napadi na civilnu i kritičnu infrastrukturu u Ukrajini, koji su bili odmazda za pucanje na most na Krimu, primjer šta je Moskva spremna da uradi ako bude satjerana u ćošak.

"Vjerovatno ste primijetili da je bilo jako, ali to nije sve. Rusija, i to sigurno znam, ima najsavremenije oružje. I ne treba vam nuklearno oružje. Rusija će se snaći i bez njih", predvidio je on.

"Kažete da Putin ne dobija ovaj rat, ali niste ni vi", istakao je bjeloruski predsjednik.

"Trenutno je 50 zemalja praktično u ratu sa Rusijom na teritoriji Ukrajine. Takođe nema pobjede na vašoj strani. Zato moramo tražiti izlaz iz ove situacije", dodao je.

Naveo je da bi rat u Ukrajini mogao da bude riješen u roku od nedjelju dana, ali da to zavisi od SAD i Velike Britanije.

"Ako sutra shvatite da treba da sjednemo za pregovarački sto i nađemo rješenje, vjerujte mi, naći ćemo rješenje u roku od nedjelju dana. Treba da tražimo načine da pronađemo mirno rješenje za ovaj sukob. To bi bilo od koristi za sve, uključujući i SAD", rekao je on.

Na pitanje o spekulacijama da se sprema da pošalje trupe u Ukrajinu, bjeloruski predsjednik je ponovo bio oprezan, ističući nevojnu podršku koju je Bjelorusija pružila, ali insistirajući da će držati svoje trupe van bojnog polja.

Lukašenko je priznao da se bjeloruska podrška ratu povećala od februara, ali je ponovio da ostaje ograničeni igrač u operaciji.

Bjelorusija brine o ranjenim Rusima i prima ukrajinske izbjeglice.

"To je naša uloga, ali mi tamo nikoga ne ubijamo i ne planiramo nikoga da ubijemo tamo. To od nas niko ne traži", objasnio je Lukašenko.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.