Minsk

Lukašenko tvrdi: Tri godine ometamo ukrajinske operacije u Bjelorusiji

  • Извор: СРНА
  • 01.03.2022. 13:00

Bjelorusija je u protekle tri godine omela operacije 12 pripadnika ukrajinske obavještajne službe i agenata, rekao je danas bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko tokom sastanka Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

"Svakog od njih možemo imenovati. Sumnjali smo ali sada je očigledno, bilo je potrebno uništiti takozvani balkon Bjelorusije prije obračuna sa Rusijom. Koristili su nas za vježbu prije ulaska u rat sa Rusijom", naglasio je Lukašenko, prenosi novinska agencija "BelTA".

Prema njegovim riječima, nakon što je propao "blic" protiv Bjelorusije u avgustu 2020. godine, počeli su da "guše privredu".

Lukašenko je izrazio uvjerenje da je pokušaj državnog udara u Bjelorusiji bio izvršen poput "scenarija u Ukrajini, uz aktivno učešće ukrajinskih nacionalista i centara za borbu u kibernetičkom prostoru čiji su centri u toj zemlji".

On je napomenuo da u Ukrajini postoji više od 15 centara za političke emigrante i strukture koje vrbuju i podržavaju odbjegle članove opozicije iz Bjelorusije.

Lukašenko je podsjetio da su tokom 2020. i prošle godine Agencije za zaštitu granice pronašle četiri arsenala oružka i municije na bjelorusko-ukrajinskoj granici.

On je podsjetio i da je zvanični Kijev podržavao Zapad u svojoj antibjeloruskoj retorici i da su se pridružili EU u sankcijama protiv Minska.