Bjelorusija

Lukašenko prijeti zapadu: Ako bude novih sankcija, zaobilazićete Bjelorusiju preko Sjevernog pola

  • Извор: Ало
  • 07.07.2021. 09:21

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko zaprijetio je Zapadu da će ograničiti tranzit kroz Bjelorusiju u slučaju novih sankcija protiv Minska.

Prema njegovim riječima, sankcije nemaju nikakve veze sa pravnim sistemom.

"Primjena restriktivnih mjera kao instrumenta pritiska na suverenu državu je bezakonje i ucjena na međunarodnom nivou. To je ucjena koja se, da Vas podsjetim, u dokumentima UN i drugih međunarodnih organizacija osuđuje kao neprihvatljiva mjera", istakao je Lukašenko.

On je podsjetio da je paket sankcija protiv Bjelorusije uveden na dan 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata i objasnio taj potez time da "Evropi nije stalo ni do naroda koji je najviše stradao od varvarske i neljudske invazije evropskog fašizma".

Kako je rekao, sankcije nisu uvedene samo protiv Minska. Uvedene su i protiv Ruske Federacije, dodao je i ocijenio da je priča sa nedavnim slijetanjem aviona u Minsku samo formalni povod za sankcije.

Nakon predsjedničkih izbora 9. avgusta 2020. godine na kojima je pobijedio aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko u Bjelorusiji su počeli masovni protesti opozicije. Evropska unija, SAD i Kanada takođe ne priznaju rezultate izbora i uvele su sankcije Bjelorusiji, između ostalog i zbog prinudnog spuštanja aviona Rajanera u Minsk i hapšenja opozicionog novinara koji se nalazio na tom letu.

  • 22:30 Серија: 1992 (16+)

    ''Серија: 1992 (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм