Britanski brod u Crnom moru

London izdvaja 11 miliona funti za "zaštitu" Ukrajine

 • 24.11.2018. 16:19

Velika Britanija potrošiće 11 miliona funti za zaštitu Ukrajine od „strane agresije“, navodi se u izveštaju Fonda za sprečavanje sukoba, stabilnost i bezbjednost za 2018-2019.

U izveštaju koji je objavila britanska vlada ističe se da Velika Britanija doprinosi obučavanju pripadnika Oružanih snaga Ukrajine na defanzivan način.

Program sprovode Ministarstvo spoljnih poslova, Odeljenje za međunarodni razvoj, Ministarstvo odbrane, Nacionalna agencija za kriminal i Uprava za porez i carinu Velike Britanije.

U dokumentu se precizira da je London intenzivirao podršku Kijevu nakon krize 2014. godine.

„Velika Britanija pruža pomoć Ukrajini u zaštiti od spoljne agresije i očuvanju njenog teritorijalnog integriteta, pomažući u obuci pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u odbrambenom ključu koji ne dovodi do eskalacije sukoba, uključujući borbenu obuku pješadije i obuku u logistici i medicinskoj pomoći“, ističe se u izvještaju.

Prema riječima zamjenika direktora Nacionalnog instituta za razvoj savremene ideologije, politikologa Igora Šatrova, iza pokušaja da se pomogne Kijevu stoje namjere Velike Britanije da „udari“ po Rusiji.

„Britaniju ne interesuje nikakva Ukrajina. Važna je nestabilnost u Rusiji. Zbog toga London traži povod za ulaganje novca u državu u kojoj vlada haos. A taj povod je sukob u Donbasu“, objašnjava stručnjak.

Ranije je britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson izjavio da Britanija namjerava da poveća svoje prisustvo u regionu i planira da u Ukrajinu uputi dodatne trupe i brod.

Konkretno, pretpostavlja se da će 2019. u Crno more ući hidrografski obaveštajni brod kraljevske mornarice „Eho“ sa 72 člana posade. Cilj njegove misije je „obezbjeđivanje slobode plovidbe“, objasnila je britanska vlada. 
 

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:43 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

 • 19:50 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:55 Временска прогноза

  Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.