Predvodio proteste protiv Lukašenka

Lider opozicije u Bjelorusiji osuđen na 18 godina

  • Извор: Агенције
  • 14.12.2021. 13:34

Opozicioni lider iz Bjelorusije, koji je pokrenuo masovne proteste protiv lidera Aleksandra Lukašenka, osuđen je na 18 godina zatvora.

Sergej Tihanovski je osuđen za organizovanje protesta, pored drugih optužbi, na suđenju koje su mnogi nazvali sramnim, prenosi BBC.

On je planirao da se suprotstavi Lukašenku na predsjedničkim izborima 2020, ali je zatvoren prije glasanja.

Njegova supruga Svetlana Tihanovskaja je, umjesto njega, bila protivkandidat Lukašenku.

Ona je sama proglasila pobjedu u avgustu ali je, strahujući za svoju bezbjednost, pobjegla iz zemlje sljedećeg dana zajedno sa svojom djecom.

Tihanovskaja je u utorak dovela u pitanje validnost suda koji je sudio njenom mužu i rekla da bi bilo kakva kazna izrečena njemu bila "neprihvatljiva".

- Nastaviću da branim osobu koju volim i koja je postala lider miliona Bjelorusa - rekla je u snimku koji je objavljen na Tviteru.

Bjeloruska državna novinska agencija Belta saopštila je da je presuda izrečena u utorak na sudu u gradu Gomelju na jugoistoku zemlje.

Tri druga opozicionara - Mikola Statkevič, Igor Losik, Vladimir Ciganovič - takođe su proglašeni krivima u okviru istog suđenja, navodi Belta.

Tihanovski je posljednji u nizu opozicioni lider koji je osuđen u Bjelorusiji nakon brutalnog obračuna sa ljudima koji su osporili pobjedu Lukašenka na izborima.

Lukašenko vlada Bjelorusijom od 1994. godine, a prošle godine bili su održani masovni protesti protiv njegove vladavine i pobjede na izborima, na kojima uhapšene hiljade aktivista i opozicionih lidera.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.