Истраживач са Кембриџа

Лес: Срби су можда изгубили гласање, али предлагачи нису добили жељену подршку

  • Извор: СРНА
  • 26.05.2024. 09:38

Водећи истраживач у Центру за геополитику Универзитета у Кембриџу Тимоти Лес рекао је да су Срби можда изгубили гласање о разолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН, али да Сједињене Државе, Њемачка и остали предлагачи нису добили подршку коју су тражили од других земаља.

Лес је навео да је то и лоша вијест за Запад који је желио да пошаље снажну политичку поруку Србима у БиХ да им недостаје међународна подршка за њихов циљ независности.

Према његовим ријечима, Сребреница је питање за анализирање и дебату историчара, а не дипломата, чије се мишљење о томе води искључиво политичким прорачунима, а не чињеницама о томе шта се догодило.

"Свако ко сумња у политичку природу гласања треба да погледа како су се гласови слагали. Све земље које су се томе противиле биле су антизападне. Они који су је подржавали углавном су долазили из западног табора или исламског свијета. И они који су били уздржани или одбили да гласају су државе чији интерес није да се упуштају у спор између Запада и Срба“, сматра Лес.

Он је за Танјуг рекао да послије усвајања резолуције не види побједника, чак ни Бошњаке за које ће резолуција мало помоћи да унаприједе своје циљеве.

"Мало је вјероватно да ће државе у будућности обиљежавати Сребреницу више него што то сада раде. У међувремену, код куће, резолуција је подстакла Србе који су одговорили позивом на распад БиХ“, закључио је Лес.

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: 1992 (16+) (Р)

    ''Серија: 1992 (16+) (Р)