Moskva

Lavrov ismijao novu britansku premijerku

  • Извор: Индекс
  • 06.09.2022. 16:34

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kritikovao je novu britansku premijerku Liz Tras zbog nespremnosti na kompromis. Takođe, Lavrov se narugao Trasovoj zbog toga što je rekla da ne zna je li joj francuski predsjednik Emanuel Makron prijatelj ili neprijatelj. 

Tokom novinske konferencije u Moskvi Lavrov je rekao da pristup nove premijerke neće pomoći Britaniji na svjetskoj političkoj sceni, prenosi Reuters.

"Tras pokušava braniti britanske interese bez uzimanja u obzir pozicije drugih. I to radi bez ikakvih pokušaja kompromisa. Ne mislim da će to pomoći Britaniji da zadrži ili ojača svoju poziciju u međunarodnoj političkoj areni. Velika Britanija je očigledno uzdrmana nakon što je napustila EU", komentarisao je Lavrov.

Lavrov je novu šeficu britanske vlade ismijao tokom govora zbog njenih nedavnih izjava o francuskom predsjedniku, čija je država ključni saveznik Britanije u NATO, prenosi "Index.hr".

Tokom predizborne kampanje prošlog mjeseca Tras je komentarisala da još nije odlučila je li Makron prijatelj ili neprijatelj.

"Prioritet Liz Tras bi trebalo biti približavanje svojim susjedima, što uključuje i odlučivanje o tome je li joj Makron prijatelj. To je pitanje koje još uvijek visi u vazduhu", rekao je Lavrov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je otvoreno rekao da nije zadovoljan s Liz Tras na čelu Velike Britanije.

Isti stav dijele i ruski političari koji su se oglasili o njenoj pobjedi jer, kako kažu, osuđuju njen "antiruski stav". 

Lavrov je još komentarisao da se Britanija ponašala agresivno zbog situacije u Ukrajini. 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Народ бира, локални избори 2024

    '''У емисији ‘Народ бира' на АТВ-у сазнајте прве резултате, атмосферу у изборним штабовима од Бањалуке, преко Добоја, Бијељине, Источног Сарајева, па све до Требиња, анализе и мишљења стручњака, предвиђања политичке ситуације након избора, прве реакције кандидата, али и мишљење и реакције грађана.