Министар спољних послова Русије

Лавров: БРИКС тренутно разматра око 30 приједлога за различите форме сарадње

  • Извор: Спутник Србија
  • 07.06.2024. 09:00

БРИКС тренутно разматра око 30 захтјева из разних земаља, које предлажу успостављање различитих форми сарадње, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров за "Први канал" у оквиру Међународног економског форума у Санкт Петербургу.

- Тренутно се разматра око 30 захтјева из најразличитијих држава - и великих, и малих, и средњих, које предлажу успостављање разних облика сарадње - истакао је дипломата.

Лавров је додао да ће у БРИКС бити уведена и успостављена категорија земаља-партнера.

- Ова категорија ће бити детаљно представљена и са становишта критеријума и у погледу земаља које могу претендовати на њу. Русија као предсједавајућа посвећује велику пажњу томе да се нове земље адаптирају на већ постојеће форме и традиције БРИКС-а - објаснио је руски министар.

Претходно је руски филозоф, политиколог и социолог Александар Дугин на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу оцијенио да БРИКС представља оличење мултиполарног свијета, који се састоји од различитих цивилизација и култура.

Према његовим ријечима, БРИКС је дијалог култура, а Запад је за сада ван организације, јер намеће нетрадиционалне и антитрадиционалне вриједности и инсистира на томе да не постоје никакве културе ни цивилизације, изузев западне.

Русија је од 1. јануара предсједавајућа БРИКС. Предсједавање је почело прикључивањем нових чланица, поред Русије, Бразила, Индије, Кине и Јужне Африке у БРИКС су сада и Египат, Индија, Иран, УАЕ у Саудијска Арабија, а Турска је изразила жељу да се придружи.

Главна девиза руског предсједавања је јачање мултилатералности у циљу праведног глобалног развоја и безбједности.

Русија ће у оквиру свог предсједавања више од 200 политичких, економских и јавних догађаја.

Међународни економски форум у Санкт Петербургу одржава се од 5-8. јуна.

Пратите нас и путем Вибера