Migrantska kriza

Kurc: Regionalne platforme, novi magnet za migrante

  • 02.07.2018. 17:27

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc kritikovao je mogućnost traženja azila iz regionalnih platformi za iskrcavanje migranata i upozorio da bi takvi centri mogli da se pretvore u još jedan magnet za migrante.

On je za radio "Esterajh jedan" rekao da bi plaforme mogle kasnije da podstaknu migrante da i dalje kreću na opasna putovanja preko Sredozemnog mora. 

Kurc ističe da bi dozvola migrantima da iz takvih kampova predaju zahtjev za azil, njih samo podstakla da tamo dolaze. 

"Sumnjam da svih 60 miliona ljudi koji bježe od kuća u različitim dijelovima svijeta ima pravo na zahtjev za dobijanje azila u Evropi", rekao je Kurc. 

Kurc smatra da bi razumnije bilo prvo evakuisati ljude iz kriznih područja, a ne podsticati ih da kreću na opasno putovanje, prenosi "Sputnjik". 

Na samitu Savjeta EU u četvrtak, 28. juna, učesnici su se saglasili oko nekoliko aspekata migracione politike Unije, uključujući osnivanje takozvanih "regionalnih platformi za iskrcavanje", u bliskoj saradnji sa relevantnim "trećim zemljama", kao i uspostavljanju kontrolnih centara za procesuiranje zahtjeva za dbijanje azila u državama članicama EU. 
 

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)