Дмитриј Песков

Кремљ: Изјаве Камерона и Макрона су опасне – могу да наштете европској безбједности

  • 03.05.2024. 13:08

Изјаве француског предсједника Емануела Макрона о могућем слању трупа у Украјину и британског министра спољних послова Дејвида Камерона да Украјина наводно има право да британским оружјем нападне територију Русије, представљају наставак веома опасног тренда, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Све те изјаве западних званичника су директна ескалација напетости око украјинског сукоба, који би потенцијално могао да представља опасност по европску безбједност, а и цјелокупну европску безбједносну архитектуру", казао је Песков.

Он је истакао да је Макронова изјава веома опасна јер говори о могућности да се Француска директно умијеша у сукоб у Украјини, напомињући да Русија помно прати изјаве западних званичника и да ће наставити Специјалну војну операцију док не оствари постављене циљеве.

Макрон: Да руска војска пробије линију фронта и да нас Кијев позове, Француска би размислила о слању трупа

Макрон: Да руска војска пробије линију фронта и да нас Кијев позове, Француска би размислила о слању трупа

Наиме, француски предсједник је у интервјуу за "Економист" изјавио да не искључује могућност слања трупа у Украјину ако Русија "пробије линије фронта" и уколико Кијев то затражи од Париза, пренио је портал БФМТВ.

"Када би Руси пробили линије фронта и да постоји украјински захтјев – што данас није случај – било би легитимно да се постави то питање", рекао је Макрон.

Француски предсједник је први пут у фебруару поменуо могућност слања западних трупа у Украјину.

Камерон је током званичне посете Кијеву рекао да Украјина има право да користи британско оружје за напад на циљеве унутар Русије, а да је на званичном Кијеву да одлучи да ли ће то и учинити.

Опасан преседан Британије: Украјинци могу користити наше оружје да гађају Русију!

Опасан преседан Британије: Украјинци могу користити наше оружје да гађају Русију!

Камерон је обећао да ће Велика Британија издвајати сваке године по три милијарде фунти (3,74 милијарде долара) за војну помоћи Украјини и то "докле год буде било потребно".

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.