Кључни корак

Конго покренуо вакцинацију против мајмунских богиња

  • Извор: СРНА
  • 05.10.2024. 20:12

Здравствени званичници Конга покренули су прву кампању вакцинације против вируса мпокса, што је кључни корак у настојањима да се обузда епидемија која се проширила из ове земље на бројне друге афричке државе током ове године.

Званичници су церемонијом обиљежили почетак вакцинације у болници у источном граду Гоми, гд‌је су здравствени радници били први у реду да приме вакцине.

Министарство здравља упозорило је да ће обим кампање бити мали због ограничених ресурса.

Тренутно је доступно 265.000 доза вакцине, а још је у припреми.

"Увођење вакцине означава важан корак у ограничавању ширења вируса и осигуравању безбједности породица и заједница", саопштио је директор Свјетске здравствене организације /СЗО/ за Африку Мацидисо Моети.

Вирус мпокс, раније познат као мајмунске богиње, шири се блиским контактом. Обично је благ, а у ријетким случајевима је фаталан, те најчешће изазива симптоме сличне грипу и гнојне лезије на тијелу.

Свјетска здравствена организација је у августу прогласила глобалну ванредну здравствену ситуацију након што је идентификована нова варијанта овог вируса.

Конго је пријавио више од 30.000 сумњивих и потврђених случајева и 990 смртних исхода од почетка ове године, што чини 90 одсто случајева регистрованих у Африци од почетка 2024.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:45 Гаравице, документарни филм (Р) (12+)

    'Документарни филм 'Гаравице' редитеља Драгана Радовића, у продукцији Фондације 'Заборављени коријени'доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм