Grant Šaps

Ko je novi britanski ministar odbrane: Internet guru koji je uljepšavao svoju stranicu na Vikipediji

  • Извор: РТ Балкан
  • 31.08.2023. 12:51

Grant Šaps, doskorašnji ministar za energetsku bezbjednost u vladi britanskog premijera Rišija Sunaka, preuzeće resor odbrane od odlazećeg ministra Bena Volasa, koji je ranije danas podnio ostavku.

Taj pedesetčetvorogodišnji političar važi za jednog od iskusnijih u vladajućoj Konzervativnoj partiji, a posljednjih godinu dana obavljao čak pet različitih ministarskih funkcija - što je neuobičajeno čak i za haotičnu britanski politiku.

Britanski ministar odbrane podnio ostavku!

Britanski ministar odbrane podnio ostavku!

Šapsu, kao i mnogim drugim britanskim političarima, kontroverze nisu strane. On se 2012. našao u centru pažnje, kada je otkriveno da je anonimno uređivao sopstvenu stranicu na Vikipediji, gdje je uklonio odjeljak o svom uspjehu u školi, ali i dio u kom je pisalo da je "sklon gafovima".

On je, takođe, na toj internet enciklopediji dodavao i dijelove u kojima sebe predstavlja u pozitivnom svjetlu, kao primjer navodeći svoj rad sa beskućnicima.

Pišući u trećem licu, dodao je: "Njegov rad je postao dovoljno uticajan u sektoru pomoći beskućnicima da su se, kada je u maju 2008. pokrenuo Fondaciju za beskućnike sa liderom konzervativaca Dejvidom Kameronom, svi vodeći ljudi iz sektora pridružili savjetodavnom panelu te Fondacije", objavio je "Gardijan" 2012. godine.

Kraj zbog skandala, biće smijenjen

Kraj zbog skandala, biće smijenjen

On je na kraju "uhvaćen u zločinu" - ali tek nakon što je zaboravio da se izloguje sa svog naloga dok je pokušavao da obriše dio o svom gafu tokom kampanje za međuizbore 2007. godine.

Šapsova karijera kao urednika na Vikipediji okončana je kada mu je nalog suspendovan - i to zbog pokušaja da na tom sajtu "ocrni" svoje rivale unutar Konzervativne partije. 

"Gardijan" podsjeća i na još jedan Šapsov "gaf", odnosno na to da se on 2005. godine pod pseudonimom Majlk Grin predstavljao kao "guru za internet marketing" i pokrenuo firmu za prodaju preko interneta "HauTuKrop".

"Rusija nastavlja trgovinu žitom uprkos sankcijama, besplatna isporuka u Afriku"

On je 2007. godine, koristeći pseudonim, tvrdio da njegove mušterije "zagarantovano mogu da zarade 20.000 dolara za 20 dana", a da će im on u suprotnim vratiti novac – ali tek nakon što potroše 200 dolara na kupovinu njegovog softvera.

Šaps je kasnije tvrdio da je koristio ime Majkl Grin "kako bi posao odvojio od svog političkog rada".

Novi britanski ministar odbrane se našao na udaru kritika i kada je otkriveno da je on trebalo da dobije tokene kriptovaluta u vrijednosti od više stotina hiljada funti kao platu za savjetovanje blokčejn startapa "OpenBriks", i to prije nego što su ti tokeni pušteni u javnu trgovinu.

U registru finansijskih interesa članova Parlamenta, Šaps je ovu ulogu naveo kao "neplaćenu".

Kako je prenio Bi-Bi-Si, Šapsovo imenovanje na mjesto ministra odbrane je naišlo na "pomješane reakcije", a mnogi su ga kritikovali zbog nedostatka vojnog iskustva.

Šaps nije gubio vrijeme i svega nekoliko minuta nakon što je potvrđeno da će postati ministar obrane je na društvenoj mreži Iks napisao da će "nastaviti sa podrškom Ukrajini u borbi protiv Putinove varvarske agresije".

Zanimljivo je i to da je on u svojstvu ministra za energetiku Ukrajinu posjetio prošle nedjelje. 


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм