Избори у року од 50 дана

Ко је Мохамед Мохбер привремени предсједник Ирана?

  • Извор: Агенције
  • 20.05.2024. 21:07

Мохамед Мохбер као први потпредсједник Ирана постао је привремени предсједник послије погибије Ебрахима Раисија у паду хеликоптера. Мохбер је дио трочланог савјета, заједно са предсједником парламента и шефом правосуђа, који ће организовати нове предсједничке изборе у року од 50 дана од смрти предсједника.

Мохбер се, као и Раиси, сматра блиским врховном иранском вођи Алију Хамнеију, који има посљедњу ријеч у свим државним питањима. Мохбер је постао први потпредсједник 2021. године када је Раиси изабран за предсједника.

Мохбер је био дио тима иранских званичника који су посјетили Москву у октобру прошле године када је договорено да Иран руској војсци испоручи ракете земља-земља и више дронова.

Додик упутио саучешће врховном поглавару Ирана

Додик упутио саучешће врховном поглавару Ирана

Поред њега у иранској делегацији била су и два висока званичника из иранске Револуционарне гарде и званичника Врховног савјета за националну безбједност.

Мохбер је раније био на челу Сетада, инвестиционог фонда повезаног са врховним вођом.

Европска унија је 2010. укључила Мохбера на листу појединаца које је санкционисала због наводне умијешаности у "активности нуклеарних или балистичких пројектила". Двије године касније скинут је са листе.

Министарство финансија САД је 2013. додало Сетад и 37 компанија које је надгледала, на листу санкционисаних субјеката.

Минутом ћутања одата пошта иранском предсједнику

Минутом ћутања одата пошта иранском предсједнику

Сетад или Штаб за извршење имама, основан је по наредби коју је издао оснивач Исламске Републике, Хамнеијев претходник, ајатолах Хомеини преко кога је управљао имовином која је наводно напуштена у хаотичним годинама послије Исламске револуције 1979. године.

Већина прихода од продаје те имовине је, како је тврђено, ишла је у добротворне сврхе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: 1992 (16+)

    ''Серија: 1992 (16+)