Nakon puča

Ko je Abdurahaman Tčiani, vojni general koji je preuzeo vlast u Nigeru

  • Извор: Агенције
  • 30.07.2023. 08:31

General Abdurahaman Tčiani, šef moćne nigerske predsjedničke garde koji je preuzeo vlast nakon vojnog udara, vojni je veteran koji je osudio slične pobune u nemirnoj zapadnoafričkoj državi.

Tčiani (59) je uspio ostati u sjeni uprkos, kako piše "Euronews", sjajnoj vojnoj karijeri tokom koje je vodio elitnu jedinicu od 700 članova od 2011. do sada.

"On nije dobro poznat izvan vojnih krugova. On je čovjek u pozadini, moćan", rekao je Ibrahim Jahaja Ibrahim, istraživač istraživačkog centra Međunarodne krizne grupe.

Tčiani se u petak proglasio liderom nakon što je izvršio preuzimanje vlasti koje je počelo u srijedu kada je njegova predsjednička straža zarobila predsjednika Mohameda Bazuma i zadržala ga u predsjedničkoj palati.


Lopov opelješio lokal brze hrane: Neozbiljno drže pazar - VIDEO

Lopov opelješio lokal brze hrane: Neozbiljno drže pazar - VIDEO

Niger je izuzetno siromašna država, ali sa ogromnim nalazištima uranijuma. Doživjela je četiri puča od nezavisnosti od Francuske 1960. godine i nekoliko drugih neuspjelih pokušaja puča, a trenutno se nalazi u dobu konstantnog nasilja, baš poput svojih susjeda.

Bazum - ključni saveznik Zapada u borbi protiv militarizma u podsaharskoj Africi - bio je prvi izabrani lider koji je naslijedio drugog nakon nezavisnosti.

Tčiani je čvrsti saveznik bivšeg predsjednika Mahamadua Isufua, Bazumovog prethodnika, koji ga je imenovao za šefa predsjedničke garde 2011. godine.

Bazum ga je zadržao na tom poslu nakon što je zamijenio Isufua, koji je služio dva mandata, ali su se odnosi između njih pogoršali proteklih mjeseci, prema izvorima bliskim Bazumu.

Tčiani je u međuvremenu počeo izbjegavati "zvanične ceremonije i aktivnosti" predsjednika i poslao svog zamjenika pukovnika Ibroha Amadua Bačarua, takođe člana nove hunte, da ga mijenja na takvim događajima.

Tčiani je porijeklom iz Filinguea, sušne zone oko 200 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Niameja. Služio je u misijama Ujedinjenih nacija i zapadnoafričkog regionalnog bloka ECOWAS u Obali Slonovače kao i u Sudanu.

Filingue se nalazi u nestabilnoj regiji Tilaberi koju su gotovo osam godina više puta napadali pobunjenici povezani s Al-Kaidom i grupom Islamska država, kao i džihadisti iz susjedne Nigerije.


Moskva napadnuta dronom, jedna osoba povrijeđena, oštećena zgrada

Moskva napadnuta dronom, jedna osoba povrijeđena, oštećena zgrada

Ogromno područje, otprilike veličine Južne Koreje, ima oko 150.000 interno raseljenih osoba, prema podacima Ujedinjenih nacija.

Tčianijevi kritičari kažu da je on kontroverzna ličnost, ali oni bliski ga opisuju kao "hrabrog" i "popularnog".

"Kako je mogao povesti svoje ljude u puč ako nisu imali povjerenja u njega?", rekao je Isa Abdu iz civilnog društva.

Vladin zvaničnik je rekao da je Tčiani, prema Isufuovim naređenjima, "transformisao predsjedničku gardu u moćnu mašinu opremljenu sofisticiranim oružjem".

Tčiani je u prošlosti odbio nekoliko ponuda za državni udar, posebno 2021. i 2022. godine.

"General Tčiani je oficir koji se dokazao na terenu", rekao je bivši vojnik Amadu Bounti Dialo, piše "Euronews" pozivajući se na AFP.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: 1992 (16+)

    ''Серија: 1992 (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм