Уложили 10 милиона €, али нико не зна гдје се она тачно налази!

Кинези граде тајну војну базу на крају свијета

  • Извор: Мондо.рс
  • 12.07.2024. 17:54

Кина већ скоро деценију гради тајну војну базу у Таџикистану. Тренутно су радови интензивирани, о чему свједоче сателитски снимци, пише британски Телеграф. База се налази у једном од најудаљенијих региона свијета, провинцији планина Бадакшан. Изградњу финансира Кина у износу од 10 милиона долара.

"Урезана" у планине, база се уздиже на скоро 4.000 метара надморске висине, има осматрачнице и у њој се налазе војници из обје земље, који сада одржавају редовне заједничке војне вјежбе које преносе кинески државни медији. Такође би требало да постане штаб за борбу против организованог криминала. Сву опрему ће испоручити Кина.

Хиљаде људи протестовало због масовног туризма

Хиљаде људи протестовало због масовног туризма

"Изградња базе је посљедица политичке ситуације у којој су талибани преузели власт у Авганистану и растућих пријетњи дуж границе", рекао је таџикистански политичар Толибхон Азимзода.

Ни таџикистанска ни кинеска влада нису званично потврдиле постојање базе. На основу сателитских снимака, британски Телеграф је открио да се база стално шири и додаје приступне руте. Забринутост због скоро 1.300 километара дуге границе Таџикистана са Авганистаном ескалирала је откако су се талибани вратили на власт 2021. године.

Ему је муж оставио након порођаја: Тврдио је да му више није привлачна, она му се брутално осветила

Ему је муж оставио након порођаја: Тврдио је да му више није привлачна, она му се брутално осветила

Кина стога снабдијева Таџикистан муницијом и технологијом у оквиру својих ширих планова за "стварање прве линије одбране", рекао је Парвиз Молојонов, политиколог и вршилац дужности директора британске невладине организације "Интернатионал Алерт".

(Мондо)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.