"Stvaranje pompe o tzv. kineskoj prijetnji"

Kina: Nema opravdanja za vojno jačanje Japana

  • Извор: Анадолија
  • 19.12.2022. 11:27

Protiveći se "vojnom jačanju" Japana, portparol ministarstva vanjskih poslova Kine Vang Venbin izjavio je da Tokio nema opravdanja za "stvaranje pompe o takozvanoj kineskoj prijetnji", prenosi Anadolu Agency (AA).

"Novi dokumenti o politici odbrane Japana zanemaruju činjenice, odstupaju od svojih obaveza u vezi s odnosima s Kinom i zajedničkim shvaćanjima između dvije zemlje te blate kinesku odbranu i normalne vojne aktivnosti. Kina to odlučno odbacuje", rekao je u petak Venbin.

On je odgovarao na potez Japana da usvoji obnovljenu verziju svoje strategije nacionalne sigurnosti koja omogućava japanskim oružanim snagama da steknu ono što je nazvao "sposobnošću za protivudarne napade", što je značajno odstupanje od pacifističkog stava Japana nakon Drugog svjetskog rata.

Odluka je objavljena prošlog petka, prvi put u deceniji, a taj potez su pozdravile Sjedinjene Američke Države, najveći rival Kine.

Nova strategija Tokija takođe smatra Kinu "najvećim strateškim izazovom", Sjevernu Koreju naziva "ozbiljnijom, neposrednijom prijetnjom", a Rusiju "ozbiljnom sigurnosnom zabrinutošću".

"Japan neće uspjeti opravdati svoje vojno jačanje raspirujući takozvanu 'kinesku prijetnju'", rekao je Vang.

Dodao je da desničarske snage u Japanu "prouzrokuju probleme u Istočnom kineskom moru i dogovaraju se s određenim zemljama kako bi se rasplamsale i stvorile tenzije u Južnom kineskom moru".

"Ovo je najveći izazov regionalnom miru i stabilnosti", rekao je Vang.

Тагови:
  • 20:00 Контекст

    Контекст' доноси преглед и анализу најважнијих догађаја и процеса у региону и свијету, разговоре и тумачења политичара, стручњака за међународне односе, политиколога, дипломата.

  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 22:00 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 22:05 Филм

    ''''Филм