Jačanje vojske

Kina nazvala izvještaj Pentagona "čistim nagađanjem"

  • 18.08.2018. 09:05

Kinesko Ministarstvo odbrane uputilo je žalbu Americi zbog izvještaja Pentagona u kojem se navodi da kineska vojska najvjerovatnije vrši obuku radi napada na Vašington i njihove saveznike, ističući da je u pitanju "čisto nagađanje".

Procjena Pentagona navedena je u godišnjem izvještaju u kojem se ukazuje na napore Kine da ojača svoj globalni uticaj. Pentagon procjenjuje i da je vojni budžet Kine za vojsku u protekloj godini iznosio više od 190 milijardi dolara.

U saopštenju kineskog Ministarstva odbrane ističe se da je Pentagon pogrešno protumačio strateške namjere Pekinga, te da pretjeruje sa takozvanom kineskom vojnim prijetnjom.

"Kineska vojska izražava odlučno protivljenje izvještaju i ulaže snažne proteste američkoj strani", kaže se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da je Kina za mirnodopski razvoj i da ima nacionalnu odbrambenu strategiju, te da je uvijek davala svoj doprionos svjetskom miru i zaštiti svjetskog poretka.

"Jačanje modernizacije kineske vojske je radi zaštite suvereniteta, bezbjednosti i interesa razvoja, te za globalni mir, stabilnost i napredak. Reforma vojske, razvoj naoružanja i odbrambeni kapaciteti u sajber prostoru su opravdani i razumni. Kritike iznesene u američkom izvještaju su čista nagađanja", dodaje se u saopštenju.

Тагови:
  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм