Ministarstva spoljnih poslova Kine

Kina: Nato je odgovoran za krizu u Ukrajini

  • Извор: СРНА
  • 06.04.2023. 22:13

NATO, a ne Kina, je odgovoran za krizu u Ukrajini i nema moralnu osnovu da kritikuje Peking, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning.

"SAD i NATO apsolutno dijele odgovornost po pitanju ukrajinske krize", rekla je Mao.

Ona je navela da NATO nije u poziciji da kritikuje ili vrši pritisak na Kinu da zauzme stranu u sukobu.

"Što se tiče ukrajinske krize, stav Kine je objektivan i pravedan. Mi se zalažemo za političko rješenje krize i za razgovore u cilju postizanja mira", rekla je Mao, ističući da tu strategiju podržava većina zemalja u svijetu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je juče Kinu da "suzbije svoju rastuću povezanost sa Moskvom", optužujući Peking da pomaže rusku ekonomiju i odbija da osudi "rusku agresiju".

"Slanje oružja najvećem neprijatelju NATO-a predstavljaće istorijsku grešku sa ogromnim implikacijama", rekao je Stoltenberg.

Peking je u više navrata negirao planove slanja oružja Rusiji, a Moskva je negirala da je zatražila vojnu opremu od Kine.

SAD su sankcionisale nekoliko kineskih kompanija zbog navodno slanja dijelova koji se korisie u iranskim dronovima, a koje, kako tvrdi Vašington, koristi Rusija u Ukrajini, navodi "Raša tudej".

Тагови:
  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: 1992 (16+)

    ''Серија: 1992 (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм