Za 2023. godinu

Kim Džong Un predstavio nove vojne ciljeve Sjeverne Koreje

  • Izvor: Agencije
  • 28.12.2022.08:05

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un predstavio je vojne ciljeve te države za 2023. godinu na sastanku vladajuće Radničke partije.

Drugog dana šestog proširenog plenarnog sastanka Osmog centralnog komiteta stranke, Kim je razmotrio "novostvorenu izazovnu situaciju“ na Korejskom poluostrvu i širi politički kontekst, navodi se u izvještaju koji je objavio centralni komitet Radničke partije, prenosi Rojters.

Kim je, kako se dodaje, stranačkim kolegama predstavio novi "pravac za borbu protiv neprijatelja" i ciljeve za jačanje odbrambene moći.

U izvještaju nema detalja o ciljevima. Tokom plenarnog sastanka, Kim je takođe ukazao na "niz ozbiljnih nedostataka" uočenih ove godine u oblastima nauke, obrazovanja i zdravstva i predložio načine za njihovo prevazilaženje i postavio ključne zadatke za sljedeću godinu, saopštila je KCNA.

Sjevernokorejski lideri su ranije držali govore na Novu godinu, ali je posljednjih godina Kim sazivao višednevne partijske skupove na kraju godine kako bi objavio važne političke odluke. 

Sjeverna Koreja je ove godine ispalila veliki broj raketa u okviru testova novog oružja, među kojima je testiranje taktičkog nuklearnog oružja, nove interkontinentalne balističke rakete i špijunski satelit.