Сјеверна Кореја

Ким Џонг Ун поручио: Повећаћемо залихе нуклеарног оружја!

  • Извор: Агенције
  • 10.09.2024. 21:11

Пјонгјанг планира да повећа залихе нуклеарног наоружања, како би одговорила на пријетњу коју представљају САД и њихови савезници, изјавио је лидер ове државе Ким Џонг Ун, преноси КЦНА.

Током свог говора поводом 76. годишњице од оснивања ДНР Кореје, Ким је истакао да Пјонгјанг мора наставити са унапређивањем одбрамбених способности и то због "безобзирног ширења војног блока који предводе САД".

"Због тога ће Пјонгјанг драстично повећати број нуклеарног оружја и удвостручити мјере и напор да учини све видове оружаних снага, укључујући и нуклеарне снаге, спремне за борбу", поручио је сјевернокорејски лидер.

Он је додао и да је Сјеверна Кореја "одговорна држава са нуклеарним наоружањем", која намјерава да га употреби искључиво за самоодбрану.

Подсјећања ради, у јуну, Пјонгјанг је оптужио САД и њихове савезнике у региону - Јапан и Јужну Кореју - да раде на успостављању војног савеза у Азији, сличном НАТО-у.

Такође, ДНР Кореја је крајем августа оштро осудила ревидирани нуклеарни стратешки план САД који је одобрио амерички предсједник Џозеф Бајден, поручујући да ће се Пјонгјанг одлучно супротставити било којој врсти америчке нуклеарне пријетње.

Министарство спољних послова ове земље је тада саопштило да ће ДНР Кореја наставити да унапређује свој статус нуклеарне силе да би могла да брани суверенитет и безбједност.

Пратите нас и путем Вибера