Професор емеритус

Кецмановић: Сарајлије, забленуте у Америку, не примјећују геополитичке промјене

  • Извор: СРНА
  • 02.12.2023. 10:05

Професор емеритус Ненад Кецмановић оцијенио је да Сарајлије забленуте у далеку Америку и не примјећују геополитичке промјене у остатку свијета, чак ни да им се пред носом центар моћи из заједничких органа БиХ, са Милорадом Додиком и Драганом Човићем преселио у Бањалуку и западни Мостар.

Кецмановић је у ауторском тексту за београдску Политику оцијенио да БиХ природно слиједи агонију некадашње СФР Југославије, у којој је симптом распада био, поред осталог, и слабљење утицаја Предсједништва СФРЈ у односу на федералне јединице.

Он је навео да се тројка у Предсједништву БиХ, изузев рутинских послова, углавном слаже да се ни у чему не слаже, док разговоре о кључним темама воде Додик и Човић, лидери побједничких националних странака СНСД-а и ХДЗ-а, за сада без Бакира Изетбеговића са чела изборно доминантне СДА.

Кецмановић је оцијенио да Бошњаци сарађују са нелегалним Кристијаном Шмитом зато што дијеле илузије и то његове да је заиста високи представник за БиХ и своје да о БиХ само они одлучују.

- Шмит је за Србе нека врста "корисног идиота", јер им је отворио очи шта их чека ако попусте. А Бошњаци као да пате од стокхолмског синдрома. Везали се за протестантско-католичке исламофобе и падају у транс када им било која шуша са Запада каже неку лијепу ријеч на енглеском или њемачком језику - сматра Кецмановић.

Он је указао и на то да БиХ није члан НАТО-а, нити је муштерија да то постане, те да НАТО није ни потписник, нити гарант Дејтонског споразума.

Указујући на ријечи генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга током недавне посјете БиХ и причи о "сецесионистичкој реторици", Кецмановић је истакао да је прије "сецесионистичке реторике" била и "запаљива реторика", па није изазвала пожар.

Према његовим ријечима, Додик само упозорава да, пошто је за Бошњаке Дејтон "лудачка кошуља", а неће ни нови договор о БиХ, једино рјешење је мирни разлаз.

- Проблем је Додикова реторика по себи, зато што су навикли да им се клањају свугдје по свијету. У Сарајеву и више од тога, а Додик им скреше у лице и опсује. Но тога је све више на све стране и биће им корисно као вјежба - навео је Кецмановић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм