ESTA

Kazna za neposlušnost: SAD uvode putne mjere za Mađare!

  • 01.08.2023. 13:51

Sjedinjene Američke Države uvele su nove mjere putovanja za Mađare – svi koji imaju mađarski pasoš ubuduće će u Ameriku putovati pod određenim restrikcijama, objavila je ambasada SAD u Budimpešti.

Ova odluka stigla je dan pošto mađarski parlament nije odobrio ulazak Švedske u NATO. Poslanici vladajućeg FIDES-a i njihovi partneri bojkotovali su zasjedanje, zbog čega nije bilo kvoruma.

"Danas smo obavijestili Vladu Mađarske da je rok važenja putne dozvole koja se Mađarima nudi u okviru Elektronskog sistema za odobrenje putovanja (ESTA) smanjen s dvije godine na godinu dana i moguće je koristiti je samo za jednu posjetu", piše na Fejsbuk profilu ambasade SAD u mađarskoj prestonici.

Navedeno je i da je vlada Sjedinjenih Država činila značajne napore tokom proteklih godina da izbjegne ovu mjeru i riješi dugotrajna bezbjednosna pitanja koja su proistekla iz pojednostavljenog procesa naturalizacije u Mađarskoj.

 

Ambasada je okrivila mađarsku vladu da nije sprovela dovoljno jake provjere identiteta blizu milion stranih državljana koji su dobili "papire" te zemlje između 2011. i 2020. a žive mahom u susjednim državama.

"Sankcije ne znače ništa, samo poruka koja uzdigne radikalne bošnjačke strukture"

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je stotine hiljada mađarskih pasoša dato ljudima bez neophodnih provjera, od kojih su neki davani kriminalcima koji predstavljaju bezbjednosnu prijetnju i nisu povezani s tom zemljom, prenio je "Radio Slobodna Evropa".

Shodno tome Mađarska nije preduzela korake da ispuni zahtjeve VVP-a (VWP) – bezbjednosno partnerstvo SAD i određenih zemalja, čiji je cilj zaštita bezbjednosti Amerikanaca i putnika u Sjedinjenim Državama.

Ova promjena stupa na snagu odmah i ostaće na snazi dok se ne riješe bezbjednosni problemi koji su je izazvali. 

Cvijanović: Moj odnos prema sankcijama biće veoma institucionalan, ne doprinose rješavanju problema

Cvijanović: Moj odnos prema sankcijama biće veoma institucionalan, ne doprinose rješavanju problema

Inače, mađarska administracija je 2011. pojednostavila proceduru za sticanje državljanstva na osnovu porijekla čak i za one koji ne žive ili ne namjeravaju da žive u Mađarskoj.

Još jedna tema koja izaziva tenzije između SAD i Mađarske – tamošnji premijer Viktor Orban je na udaru američke administracije i zbog navodnog ograničavanja prava LGBT+ populacije.

Пратите нас и путем Вибера