Кандидат

Камала Харис је популарнија него Доналд Трамп међу гласачима поријеклом из Азије

  • Извор: Телеграф
  • 24.09.2024. 13:41

На потпредсједницу САД и кандидаткињу демократа на предстојећим предсједничким изборима Камалу Харис, гласачи поријеклом из Азије, домороци на Хавајима и гласачи са Пацифичких острва (ААПИ), гледају повољније него на бившег предсједника САД и кандидата републиканаца Доналда Трампа, показали су резултати анкете ААПИ дејта и АПИАВот.

ААПИ гласачи вјерују и да је она кандидат који боље представља њихово поријекло и ставове о политици, пренио је АП.

Нова анкета ААПИ дејта и АПИАВот открива да око шест од 10 ААПИ гласача има веома или донекле повољно мишљење о Харисовој, док око једне трећине има донекле или веома неповољно мишљење о Трампу.

Поређења ради, три од 10 ААПИ гласача има позитиван став о Трампу, док око двије трећине на њега гледа негативно.

То је повећање наклоности за Харисову од октобра 2023. године, када је анкета АП-НОРЦ/ААПИ дејта показала да око половине одраслих ААПИ гласача има донекле или веома повољан став о њој. Мишљење о Трампу је остало стабилно.

Харисова има и афроамеричко и азијско поријекло и радила је на окупљању ААПИ гласача у колебљивим државама попут Џорџије, гдје њихов број расте.

Анкета показује да је много већа вјероватноћа да ААПИ гласачи сматрају да се њихов културни идентитет више одражава у Харисовој него у Трампу, док половина ААПИ гласача наводи да Харис боље представља њихово поријекло и културу, док само око један од 10 то наводи за Трампа.

Па ипак, само око троје од 10 ААПИ гласача наводи да им је азијско поријекло Харисове изузетно или веома важно, међутим, око седам од 10 одраслих гласача индијског поријекла види Харисову као кандидата који боље представља њихово поријекло и културу.

(Телеграф)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: