Девет земаља против

Како је која држава гласала о резолуцији која ојачава статус Палестине у УН-у

  • Извор: Кликс
  • 10.05.2024. 18:41

Генерална скупштина Уједињених нација великом је већином усвојила резолуцију да Савјет безбједности УН-а поновно размотри и подржи пуноправно чланство Палестине у Уједињеним нацијама, али и којом је поправљен статус Палестине.

Резолуцију су подржале 143 државе, девет је било против, а 25 држава је било суздржано.

Од земаља региона БиХ, Србија, Црна Гора и Словенија су биле за. Суздржане су биле Хрватска, Сјеверна Македонија и Албанија.

Од великих сила резолуцију су подржале Русија, Кина Француска, против су биле Сједињене Америчке Државе, а Њемачка и Велика Британија су биле суздржане.

Подсјећамо, резолуција позива Савјет безбједности да "поновно повољно размотри ствар" и наглашава да се палестинским властима одобри чланство у УН-у, рекавши да је "држава Палестина квалификована за чланство у Уједињеним нацијама".

У априлу су палестинске власти поновно покренуле свој захтјев за чланство, а касније тог мјесеца САД је ставио вето на покушај Палестинаца да постигну статус чланства.

Гласање у Савјету безбједности показало је 12 чланица за и једну против, уз вето САД-а. Израел је похвалио амерички вето, назвавши палестинску понуду "срамотним приједлогом", док је предсједништво Палестинске управе назвало вето "непоштеним, неморалним и неоправданим".


Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм