Либан

Како је Израел заслужан за оснивање Хезболаха

  • Извор: Индекс
  • 01.10.2024. 14:58

Израелска војска потврдила је да је започела "ограничене, локализоване и циљане нападе" на циљеве Хезболаха у граничном подручју јужног Либана.

Није то први пут да израелски војници улазе на територију сусједне земље. Си Ен Ен је објавио попис израелских инвазија на Либан, од којих је једна трајала годинама.

Због терористичког напада окупирали дио Либана

1978: Израел је први пут послао војнике преко границе 1978. године. Израелска војска тада је тврдила да су чланови Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) ушли у Израел из Либана морем, преузели контролу над цивилним аутобусом и убили десетине Израелаца, преноси "Индекс".

Израелци објавили карту ракетних напада Хезболаха

Израелци објавили карту ракетних напада Хезболаха

Као одговор, Израел је окупирао већи дио јужног Либана, упркос тврдњама Либана да нема никакве везе с нападом на аутобус. То је на крају довело до стварања Привремених снага Уједињених народа у Либану (УНИФИЛ) са задатком да осигурају повлачење Израела из Либана.

Инвазија из које је настао Хезболах

1982: Најдужа израелска инвазија на Либан започела је у јуну 1982. Израел је, као и ове седмице, тврдио да ће упад бити кратак и ограничен с мисијом уништења ПЛО-а.

Умјесто тога се догодила вишегодишња окупација јужног Либана, а израелски војници су заглибили у дуготрајном и све непопуларнијем рату.

Израелске снаге су најприје заузеле готово половину територије Либана, укључујући западни Бејрут. Операција је резултирала с више од 17.000 мртвих, објављено је након израелске истраге о масакру у палестинским избјегличким камповима Сабра и Шатила.

Истрага је утврдила да је Израел индиректно одговорним за масакр који су извели његови савезници, десничарски хришћански либански борци. Израелске трупе су се након тога повукле из западног Бејрута, али су наставиле окупирати јужни Либан до 2000. године. Из тог сукоба је настао Хезболах.

Велика офанзива из 2006.

2006: Милитанти Хезболаха извели су 2006. године изненадни напад у Израелу у којем је убијено осам израелских војника, док су двојица отета. Милитанти су нападом покушали подстакнути размјену заробљеника.

Експлодирала плинска боца у Српцу, повријеђен мушкарац

Експлодирала плинска боца у Српцу, повријеђен мушкарац

Израел је узвратио великом ваздушном операцијом и свеобухватном копненом офанзивом, која је завршила прекидом ватре уз посредовање УН.

Рат који је трајао мјесец дана убио је око 1.200 људи у Либану, од којих су стотине дјеце, наводи "Хјумен Рајтс Воч". Према израелској војсци, убијено је 49 израелских цивила и 121 израелски војник.

Комисија УН утврдила је да је израелска војска користила "претјерану, неселективну и неразмјерну" силу против цивила.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.