Процуриле информације

Када би Русија употријебила нуклеарно оружје? Критеријум нижи него што се очекивало

  • Извор: Телеграф
  • 28.02.2024. 14:47

Откривени војни документи објелоданили су руску доктрину о употреби тактичког нуклеарног оружја, укључујући минималне критеријуме за коришћење тактичког нуклеарног оружја, објавио је Фајненшел тајмс (ФТ).

Руско тактичко нуклеарно оружје је дизајнирано за употребу на бојном пољу у Европи и Азији и има ограниченији домет у поређењу са стратешким нуклеарним оружјем, које би могло да стигне до САД.

Лист наводи да 29 руских војних досијеа, који датирају између 2008. и 2014. године, указују на праг "нижи него што је Русија икада јавно признала, према експертима који су прегледали и верификовали документе".

Проглашено ванредно стање у Тексасу, постројење за нуклеарно оружје обуставило рад!

Проглашено ванредно стање у Тексасу, постројење за нуклеарно оружје обуставило рад!

Критеријуми се крећу "од непријатељског упада на руску територију до конкретнијих покретача, као што је уништење 20 одсто руских подморница са стратешким балистичким пројектилима", пише ФТ.

Уништавање три или више великих ратних бродова, три аеродрома, 30 одсто нуклеарних подморница, или "истовремени удар на главне и резервне обалне командне центре" такође се наводе као потенцијални услови за нуклеарни напад.

Шта би људи јели у случају нуклеарног рата

Шта би људи јели у случају нуклеарног рата

Документи такође указују на неповјерење према Кини, упркос јачању веза између Москве и Пекинга. У списима је евидентирано да је источни војни округ Русије извео вјежбе које су предвиђале хипотетички напад Кине.

Лист подсјећа да Русија наставља да изводи војне вјежбе у близини Кине. У јуну и новембру 2023. руске снаге су извеле вјежбе у регионима који се граниче са Кином користећи ракете са нуклеарним оружјем.

Потпуна катастрофа: Пријети

Потпуна катастрофа: Пријети "нуклеарна зима"

Вилијам Алберки, директор стратегије, технологије и контроле наоружања у Међународном институту за стратешке студије, рекао је за ФТ да Русија вјероватно има виши праг за коришћење тактичког нуклеарног оружја против Украјине због страха да би сукоб могао да ескалира и "доведе до директне интервенције САД или Велике Британије".

(Телеграф)

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.