Блиски исток

Још једна земља на прагу сукоба с Израелом: Предсједник добио дозволу за рат

  • Извор: Агенције
  • 03.11.2023. 15:22

Још једна земља на прагу је сукоба с Израелом. Наиме, Алжир би могао да објави рат Израелу. Парламент те земље дао је предсједнику Абделмациду Тебуну право да започне војне операције против јеврејске државе.

Ово је објавила арапска новинска агенција "Ал Баваба".  

Посланици алжирског парламента одлучили су да предсједнику земље дају право да објави рат Израелу.

Гласање је одржано у четвртак, 2. новембра, а одлука је донесена једногласно као одговор на масовна страдања Палестинаца у Појасу Газе.

Сада предсједник Тебуне може да објави рат Израелу и то није искључено. Очекује се да ће се данас, 3. новембра, алжирски лидер обратити нацији.


Прве ријечи лидера Хезболаха:

Прве ријечи лидера Хезболаха: "Израел је слаб као паукова мрежа"

Неки арапски извори пишу да је алжирска војска наводно у пуној борбеној готовости, али нема знакова тога.

Истовремено, може се констатовати да је Алжир постао друга земља која се отворено супротставила Израелу и изразила подршку Палестини. Дан раније, Бахреин је опозвао свог амбасадора из Израела.

Вриједи напоменути да одлука алжирског парламента може бити чисто симболичан корак и не значи да ће та земља стварно објавити рат Израелу.

Са друге стране, Алжир не признаје Израел као државу и третира га као непријатеља.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм