Рај за љубитеље природе

Један град даје 900 евра да се преселите

  • Извор: Агенције
  • 16.09.2024. 14:34

За овај град кажу да је рај за љубитеље природе и ентузијасте у спортовима на отвореном, а сада вам се нуди 900 евра и помоћ да се преселите тамо.

Смјештен на сјеверу земље, у шведском дијелу Лапоније, Гломерстреск, оставља без даха својом природом, али је број становништва у наглом опадању у посљедњим деценијама, са посебно малим бројем д‌јеце школског узраста. Толико да је локална основна школа у опасности од затварања ако број ученика настави да опада, преноси Телеграф.

Због тога власти тестирају програм за обнову броја становника који се широко користи у другим европским земљама попут Италије и Шпаније.

Ово село у Лапонији ће платити породицама скоро 900 евра да се преселите тамо. У 1950. години, Гломерстреск је имао популацију од око 1.000 људи. Сада у селу живи само 200 људи, а само 23 особе похађају основну школу.

Локални савјет је одредио да ако број ученика у школи падне испод 25, школа ће можда морати да се затвори. Ученици би били пребачени у најближу школу у Арвидсјауру, отприлике 40 километара удаљену, преноси Банкар.ме.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: