Потврдио Стејт Департмент

Израелска војска ушла у Либан

  • Извор: Кликс
  • 30.09.2024. 21:55

Израелске снаге тренутно изводе ограничене копнене операције против Хезболаха унутар Либана, саопштио је амерички Стејт Департмент.

Ове операције усмјерене су на Хезболахову инфраструктуру у близини границе, док дуж границе између Израела и Либана траје интензивна артиљеријска и тенковска паљба. Према ријечима портпарола Стејт департмента Метју Милера, Израел је обавијестио Сједињене Америчке Државе о овим операцијама.

Либански медији извјештавају да су израелске снаге гранатирале и тенковима гађале погранична села у близини Метуле, Мисгав Ама и Кфар Гиладија на сјеверу Израела, који су раније током дана проглашени затвореном војном зоном. У исто вријеме, либанска војска је објавила да се њене јединице прегрупишу и повлаче са три миље од јужне границе Либана. Ова репозиционирања прате извјештаји о све интензивнијим нападима на јужни Либан.

Статуа нагог Доналда Трампа згрозила пролазнике

Статуа нагог Доналда Трампа згрозила пролазнике

Ситуација се додатно погоршала након што су израелски ваздушни напади погодили централни дио Бејрута, што је први пут у скоро 20 година да је средиште главног града Либана било на мети. Напади су резултирали смрћу тројице чланова Палестинског фронта за ослобођење Палестине, љевичарске милитантне групе. Видеозаписи приказују гужву и амбулантна кола како долазе на мјесто удара, што је изазвало страх да би се израелски зрачни напади могли проширити на шире дијелове Бејрута, изван његових јужних предграђа, која су раније била главна мета.

Министар одбране Израела најавио је да ће "сљедећа фаза рата против Хезболаха почети ускоро", док је премијер Бењамин Нетанјаху упутио оштро упозорење Ирану, рекавши да "нема мјеста на Блиском истоку које Израел не може досегнути". У свом видео обраћању иранском народу, Нетанјаху је оптужио иранске вође да тлаче свој народ и нагласио да ће све бити другачије када Иран буде слободан.

Амерички предсједник Џо Бајден упозорио је на могуће посљедице израелске инвазије на Либан и позвао на хитан прекид ватре. “Свјестан сам израелских планова, али сматрам да би требали стати,” изјавио је Бајден, додајући како се нада да ће се дипломација искористити прије него сукоб ескалира.



Израел прикупља обавјештајне податке: Спрема се копнена офанзива?

Израел прикупља обавјештајне податке: Спрема се копнена офанзива?

Поред сукоба у Либану, Израел је такође извео ваздушне нападе на луке у Јемену под контролом Хути милиције, што је додатно појачало страх од ширења сукоба на више фронтова. У суботу је израелска војска убила Хасана Насралаха, вођу Хезболаха, што је тежак ударац за ову организацију и њеног главног подржаваоца, Иран. Његова смрт изазвала је реакције унутар Хезболаха, а привремени вођа групе,  изјавио је да ће Хезболах наставити борбу и да је спреман за копнену инвазију Израела.

Маск: Ако Трамп не побиједи, ово ће бити посљедњи избори

Маск: Ако Трамп не побиједи, ово ће бити посљедњи избори

Либанско Министарство здравља саопштило је да је у посљедње двије седмице више од 1.000 Либанаца погинуло, а преко 6.000 рањено, док је око милион људи напустило своје домове. Ове бројке показују озбиљност хуманитарне кризе која се продубљује усљед сталног сукоба.

Док међународна заједница, укључујући Француску и Сједињене Америчке Државе, позива на хитан прекид ватре и дипломатско рјешење, Израел и даље одбацује такве иницијативе, док Хезболах наставља испаљивати ракете према Израелу. Шансе за деескалацију сукоба су неизвјесни, а напетости расту, док обје стране показују спремност на даљу ескалацију конфликта.

Пратите нас и путем Вибера