Савјет за националну безбједност

Израел: Оптужбе за геноцид које је подигла Јужна Африка пред МСП су лажне и нечувене

  • Извор: Танјуг
  • 24.05.2024. 20:23

Оптужбе за геноцид које је Јужна Африка подигла против Израела пред Међународним судом правде у Хагу су "лажне, нечувене и морално одвратне", саопштили су данас Израелски Савјет за националну безбједност и Министарство спољних послова у заједничком саопштењу.

Саопштење је одговор на одлуку Међународног суда правде којом се Израелу налаже да обустави операције у Гази које ризикују уништење цивилног становништва у Рафи, пренио је Тајмс оф Израел.

Послије ужасног напада на грађане Израела 7. октобра 2023. године, Израел је кренуо у одбрамбени и праведан рат како би елиминисао Хамас и обезбиједио ослобађање наших талаца, наведено је у саопштењу.

Израел дјелује на основу свог права да брани своју територију и своје грађане, у складу са својим моралним вриједностима и у складу са међународним правом, укључујући међународно хуманитарно право, навели су Савјет за националну безбједност и Министарство спољних послова.

Израел није и неће спроводити војне акције у области Рафе, које би могле да изазову такве услове живота палестинском цивилном становништву у Гази који би могли да доведу до њеног физичког уништења у цјелини или дјелимично, стоји у саопштењу.

Израел ће наставити са својим напорима да омогући допремање хуманитарне помоћи и дјеловаће у потпуности у складу са законом, како би у што већој мјери смањио штету цивилном становништву у Гази, наведено је у саопштењу.

Израел ће наставити да омогућава да прелаз Рафа остане отворен за улазак хуманитарне помоћи са египатске стране границе и спријечиће терористичке групе да контролишу пролаз, саопштили су Савјет за националну безбједност и Министарство спољних послова.

Међународни суд правде у Хагу наложио је раније данас Израелу, у случају које је покренула Јужна Африка оптужујући Израел за геноцид, да одмах обустави своју војну операцију у Рафи, као и да отвори гранични прелаз у том граду са Египтом како би се допремила већа хуманитарна помоћ.

Предсједавајући МСП Наваф Салам додао је да Израел мора да предузме ефикасне мјере да би осигурао несметан приступ Појасу Газе за било коју истражну комисију, мисију за утврђивање чињеница или истражном тијелу које има мандат Уједињених нација да истражи наводе о геноциду.

Израелу је, такође, наложено да у року од мјесец дана обавијести МСП о свом напретку у примјени мјера које су му издате.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.