Мађарска

Излио се Дунав у Будимпешти

  • Извор: АТВ
  • 28.12.2023. 15:54

Ријека Дунав излила се из корита у Будимпешти, тако да је забиљежен највиши ниво воде у посљедњој деценији, пошто су јака киша и топљење снијега изазвали неуобичајено ране зимске поплаве.

Мађарски Генерални директорат за водопривреду саопштио је да је Дунав касно синоћ достигао 6,93 метра, што је испод 8,91 метара забиљежених 2013. године када су почеле екстремне поплаве у централној Европи послије обилних киша крајем маја, пренио је Ројтерс.

Док овогодишњи пораст Дунава није изазвао веће штете у Будимпешти, стручњаци су упозорили да би климатске промјене могле да учине ране поплаве учесталијим.

Генерални директорат за водопривреду је саопштио да је посљедњи пут ниво Дунава премашио шест метара децембра 1987. али тада није поплавио насипе.

Људи у Будимпешти шетали су уз ријеку на сунцу, уживајући у ријетком призору таласа који запљускују насип испод зграде парламента.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)