Саопштено

Из Израела евакуисано 700 грађана Србије, још 200 чека

  • Извор: Агенције
  • 14.10.2023. 10:03

Свијет се у протеклој недјељи суочио са почетком новог оружаног сукоба на Блиском истоку, а током цијеле недјеље из Израела су евакуисани и српски држављани. Нико неће остати незбринут, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић наводећи да је до сада евакуисано 700 Срба, док их је остало још око 200.

Већ првог дана рата у Израелу први авион Ер Србије превезао је путнике. Поред четири редовна лета организован је и један ванредни да би прихватили српскее грађане који су имали карте за друге компаније, а које су отказале летове.

- Овакви догађаји тек нам покажу колико наших људи има у свијету, и када дође до овако ванредних ситуација морате хитно да реагујете. Ја сам раније тражио да се при министарству формира штаб за овакве ситуације, када наши грађани имају било какве проблеме у иностранству. Сада су нам се прије свега обратили људи који су остали без летова. Морам да похвалим Ер Србију која је поред редовних летова имала и један ванредни. Људи се обично у оваквим ситуацијама сјете државе, потребно је вријеме да се добију дозволе, али је лет организован као и јучерашњи у сарадњи са Сјеверном Македонијом - рекао је министар спољних послова.

До сада је из Израела превезено 700 наших људи, а министар спољних послова каже да их има још око 200.

- Људи тамо раде, не иду тамо само туристи. Именовали смо новог амбасадора Мирољуба Петровића који одлази већ сљедеће недјеље. Послали смо и испомоћ како би се нашли нашим људима. Ми ћемо пратити ситуацију и даље, важно је да наши грађани држе контакт са нашим конзулатом. Нико неће остати незбринут. Могу да се обрате нашем конзулату у Тел Авиву, имамо и почасни конзулат у Гази, или да се обрате директно министарству - објаснио је министар Дачић.

Како каже, ово није нова ситуација за министарство спољних послова. Током короне организовани су слични летови, као и евакуација из Либије.

- Ми немамо информације да је било ко од наших грађана настрадао, да је се налази у болници, или да је отет. Један наш грађанин је рањен, он је радио на фестивалу, збринут је у болници, али је сутрадан пуштен кући - навео је Дачић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    ''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина