Џон Кирби

Из Бијеле куће тврде: Нисмо умијешани у правни случај Џулијана Асанжа

  • Извор: СРНА
  • 26.06.2024. 17:49

Бијела кућа је саопштила да није ни на који начин умијешана у финализацију правног случаја оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа.

"Бијела кућа није ни на који начин била умијешана у случај Џулијана Асанжа. Одлуке које су донијете у вези са изрицањем казне и његовом репатријацијом назад у Аустралију тичу се Министарства правосуђа", рекао је новинарима савјетник Бијеле куће за националну безбједност за комуникације Џон Кирби.

Асанж је признао кривицу за кршење америчког закона о шпијунажи и потом изашао као слободан човјек из суда на острву Сајпан, након чега се запутио ка Аустралији.

Асанж ће се појавити у јавности када се опорави

Асанж ће се појавити у јавности када се опорави

Асанж је постигао договор са америчким властима о признавању кривице у замјену за одустајање од даљег кривичног гоњења. САД су му урачунале године које је провео у британском затвору.

Овим је завршена четрнаестогодишња правна сага у којој је Асанж провео више од пет година у британском затвору и седам година у азилу у Амбасади Еквадора у Лондону борећи се против изручења у САД, гдје је био оптужен у 18 тачака.

Током трочасовног саслушања, Асанж се изјаснио кривим по једној тачки оптужнице за завјеру ради прибављања и објављивања повјерљивих докумената из домена националне одбране, али је рекао да вјерује да први амандман Устава САД, који штити слободу говора, штити и његове активности. 

Пратите нас и путем Вибера