Добро прочитајте

Италија уводи строга правила на плажама, непридржавање може коштати и до 500 евра

  • 27.08.2024. 17:29

На Сардинији, као једној од најпопуларнијих дестинација овог љета, локалне власти су увеле строга правила за контролу гужве на плажама. Неко би можда рекао и радикалан, али судећи по виђеном, тешко да ће се Италијани одрећи мјера.

Приступ неким плажама сада је могућ само путем резервације преко апликације, док су око празника Ферагусто пластика, пушење, а у неким случајевима чак и коришћење пешкира и столица строго забрањени . У мјестима Санта Тереса ди Галлура и Сант’Антиоцо, непридржавање ових правила може довести до казне од 500 евра.

У сјевероисточном дијелу острва, у граду Олбији, уведена је забрана ноћног купања и камповања на плажи. Градоначелник је навео да је циљ смањити ноћне журке, док је у другим дијеловима Сардиније музика дозвољена до два или три сата ујутро, зависно од локације.

Гужве у градовима и контрола саобраћаја

У великим и битним градовима као што су Рим, Фиренца и Венеција, локалне власти су поставиле привремена стоп свјетла у зонама са великим пјешачким саобраћајем како би спријечиле застоје које туристи често изазивају правећи селфије. На обали Амалфија, уводе се ограничења у саобраћају кроз регулацију приступа аутомобилима на основу парних и непарних регистарских таблица.

Затварање стаза и контрола посјетилаца

Планинске дестинације у региону Трентино користе мониторе за праћење броја посјетилаца на популарним стазама, а стазе које су превише заузете биће привремено затворене. На острву Капри, уведене су додатне накнаде за туристе који су долазили током Ферагуста, чисто да би се избјегле неминовне веће гужве.

Утицај на туристички сектор

Хотелијерски сектор такође осјећа притисак. Попуњеност хотела у Лигурији достигла је 99 одсто, што значи да је регион готово био распродат за Ферагосто. На медитеранској ривијери, локалне власти су средином августа процијениле ће у Ђенови бити више од 65.000 путника са крузера, док се у Напуљу и Барију очекује долазак још десетина хиљада посјетилаца, преноси ЦНН.

Италијански министар туризма Данијеле Сантаче назвао је прекомјерни туризам „бласфемијом“, али је истакао да је Италија почела да се носи са овим изазовом, припремајући се за још већи пораст броја посјетилаца у наредним годинама. Он је навео да ће будући изазови, као што су Зимске олимпијске игре 2026. и Јубилеј 2025., бити прилике да се туристичка понуда диверсификује и промовишу мање позната мјеста.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: