Комисија за хартије од вриједности и берзе

Истрага против Маска због куповине Твитера: Да ли је милијардер у проблему?

  • 06.10.2023. 22:35

Комисија за хартије од вриједности и берзе САД (СЕЦ) тужила је милијардера Илона Маска, усред покушаја да га примора на свједочење у истрази о Масковој куповини друштвене мреже Твитер (садашњи Икс), пише Ројтерс, позивајући се на нови судски поднесак.

Истрага покушава да утврди јесте ли Маск прекршио савезне законе о хартијама од вриједности 2022, када је купио акције Твитера, али се такође фокусира и на исправност Маскових поднесака Комисији у вези са куповином ове друштвене мреже.

У судском поднеску од четвртка, Комисија наводи да је у мају ове године позвала Маска да свједочи у канцеларији СЕЦ-а у Сан Франциску, као и да је Маск пристао да се појави 15. септембра, да би два дана касније изнио "неколико неистинитих приговора" и отказао свој долазак.

Маск је такође одбио приједлог да се свједочење обави у Тексасу у октобру или у новембру, навевши да га Комисија "узнемиравала", као и да је његовом адвокату било потребно вријеме како би прегледао потенцијално релевантан садржај у Масковој новој биографији, тврди СЕЦ. 

У поднеску се наводи да је Маск СЕЦ-у предао документе у вези са истрагом, али и да је претходно сведочио у јулу прошле године путем видео позива.

"СЕЦ је већ више пута узела свједочење господина Маска у овој погрешној истрази – доста је било", саопштио је Масков адвокат Алекс Спиро.

У саопштењу за медије, Комисија за хартије од вриједности и берзе поручила је да тражи Масково свједочење како би добила информације које већ не посједује, а које су релевантне за "легитимну и закониту истрагу" ове институције.

Препирка технолошког могула и Комисије за хартије од вриједности берзе траје од 2018. године, када је Маск објавио намјере да статус "Тесле" преиначи из компаније чијим се дионицама јавно тргује у приватну. 

"Свеобухватна ревизија ових агенција је преко потребна, као и оснивање комисије за предузимање казнених мјера против оних појединаца који су злоупотребили моћ због личне и политичке користи", поручио је Маск у објави на Иксу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: