Socijaldemokrate

Istorijski poraz Šolca na izborima u Sjevernoj Rajni-vestfaliji

  • Извор: Новости.рс
  • 16.05.2022. 22:18

Socijaldemokrate njemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je na kormilu države naslijedio Angelu Merkel, pretrpjele su istorijski poraz u zapadnoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija. Ubjedljivu pobjedu na izborima odnijela je Hrišćansko-demokratska unija (CDU), stranka bivše kancelarke.

Kao i na federalnim izborima, partija Zelenih bi mogla da odlučuje o formiranju nove vlade u okviru potencijalne koalicije sa Šolcovim socijaldemokratama i liberalima (FDP). Zeleni imaju ključnu ulogu i mogu da sastave vladu sa demohrišćanima, dok je za savez sa socijaldemokratama potrebno da liberali ne pređu cenzus, ili će, ako ga pređu, morati da učestvuju u koaliciji.

- Socijaldemokratska stranka (SPD) će pokušati da formira takozvanu "semafor koaliciju" sa Zelenima i FDP - najavio je generalni sekretar ove partije Kevin Kinert.

Prema rezultatima ankete njemačkog Instituta za politička istraživanja "Infratest dimap", CDU je dobila 35,7 odsto glasova, dok su socijaldemokrate osvojile 27 odsto. Zelenima je pripalo 18,1 odsto biračkog tijela, skoro 11,7 odsto više nego na prethodnim izborima.

Veliki gubitnici su liberali koji su na samoj ivici izbornog cenzusa od pet odsto, komentariše Dojče vele i dodaje da je desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) takođe izgubila dio birača u odnosu na prošle izbore, ali da će, po svoj prilici, ponovo biti u pokrajinskom parlamentu, za razliku od Levice, koja je daleko od cenzusa. Izbore je obilježio i rekordno mali odziv birača, 56 odsto, što je devet procenata manje nego prije pet godina.

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:50 Мућке (12+) (Р)

    'Мућке (12+) (Р)

  • 11:30 Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде, теме посвећене домаћим производима, узгоју воћа и поврћа, ратарству и сточарству.