Негирају

Иранске власти одбациле оптужбе да су помогле Хамасов напад на Израел

  • Извор: Кликс
  • 09.10.2023. 07:21

Иран негира да је помогао у планирању Хамасовог смртоносног напада на Израел након сумњи да су иранске безбједносне снаге биле умијешане и дао је Техеран дао зелено свјетло.

Два члана милитаристичких група Хамас и Хезболах казала су за Вол стрит журнал да је суботњи смртоносни напад планиран на састанцима с Иранском револуционарном гардом (ИРГЦ) у августу.

Новине наводе да су одобрење дали ирански функционери на састанку у Бејруту прошлог понедјељка с представницима Хамаса, Хезболаха и либанонске политичке фракције.

"Официри иранске Исламске револуционарне гарде сарађивали су с Хамасом од августа на осмишљавању упада из ваздуха, копна и мора – што је најзначајнија повреда израелских граница од Јом Kипурског рата 1973", преноси Вол стрит журнал.

Међутим, иранска мисија УН-а одбацила је умијешаност Техерана.

"Изричито стојимо уз непоколебљиву подршку Палестини. Међутим, ми нисмо укључени у одговор Палестине, јер то преузима искључиво сама Палестина", изјавила је иранска мисија УН-а.

Антони Блинкен, амерички државни секретар, рекао је да амерички функционери још нису видјели доказе да Иран стоји иза напада.

Према посљедњим подацима Израелских одбрамбених снага, у досадашњем рату погинуло је више од 700 Израелаца.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: