САД

Имигрант који се лијечи од канцера освојио 1,3 милијарде долара

  • Извор: Танјуг
  • 30.04.2024. 07:55

Један од добитника историјског Пауербол џекпота од 1,3 милијарде долара прошлог мјесеца је имигрант из Лаоса који је боловао од рака осам година и прошле недјеље је имао посљедњу хемотерапију.

Ченг Чарли Сифан из Портланда рекао је на конференцији за новинаре коју је одржала Лутрија Орегона да ће он и његова супруга Дуанпен равноправно подијелити награду са пријатељицом која је дала 100 долара да са њима купи неколико тикета, Лаизом Чао.

Они ће добити 422 милиона долара након пореза.

- Моћи ћу да обезбиједим своју породицу и своје здравље - рекао је он и додао да ће наћи доброг доктора, преноси Глас Америке.

Као пацијент који се лијечи од рака, Сифан се пита колико ће још живјети и да ли ће имати времена да потроши сав новац.

Након што су заједно уплатили тикет, Чао је послала фотографију листића Сифану и рекла да су постали милијардери.

- То је била шала прије самог извлачења, али већ сутра се обистинила - каже Сифан.

Он је испричао да је рођен у Лаосу прије 46 година и да се преселио на Тајланд 1987, прије него што је емигрирао у Америку 1994. године.

Он је на конференцији за новинаре носио појас етничке групе лу Муен из југоисточне Азије са коријенима у јужној Кини.

Припадници те групе били пољопривредници и помагали америчким снагама током рата у Вијетнаму, а након сукоба хиљаде породица побјегло је на Тајланд да би избјегле одмазду и на крају су се населиле у САД, посебно дуж западне обале.

Завршио је средњу школу 1996. и живи у Портланду 30 година.

Радио је као механичар у ваздухопловној компанији, а недјељама прије извлачења исписивао је бројеве за игру на парчету папира, спавао са њим испод јастука и молио се да побиједи.

Побједнички тикет продат је почетком априла у продавници у Портланду, чиме је прекинут низ без добитака који је трајао више од три мјесеца.

Лутрија Орегона је саопштила да је морала да спроведе процес провјере прије него што објави идентитет особе која се јавила да преузме награду.

Према закону Орегона, уз неколико изузетака, побједници лутрије не могу остати анонимни и имају времена годину дана да преузму главну награду.

Џекпот има готовинску вриједност од 621 милион долара прије опорезивања ако побједник одлучи да узме паушални износ, уместо да му се исплаћује током 30 година.

Награда подлијеже федералном и државним порезима у Орегону.

Награда од 1,3 милијарде долара је четврти највећи џекпот у историји и осми по величини међу америчким џекпот играма, према Лутрији Орегона.

Највећи амерички џекпот освојен на лутрији био је 2,04 милијарде долара у Калифорнији 2022. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.