Први пут од Вијетнама

Хути ракетирали амерички носач авиона!

  • Извор: Курир
  • 31.05.2024. 16:17

Јеменски побуњеници Хути кажу да су извели ракетни напад на амерички носач авиона Ајзенхауер у Црвеном мору.

Јеменски Хути покренули су ракетни напад на амерички носач авиона Ајзенхауер у Црвеном мору као одговор на америчке и британске нападе у Јемену, рекао је војни портпарол групе Јахја Шари.

"Као одговор на америчко-британску агресију и као наставак подршке потлаченом палестинском народу, ракетне снаге и поморске снаге јеменских оружаних снага извеле су комбиновану војну операцију на гађању америчког носача авиона Ајзенхауер у Црвеном мору.

Генерал Сарее је рекао. „Операција је изведена са више крилатих и балистичких пројектила, а удар је био прецизан и директан, хвала Богу”.

БЕСРАМНО: Свештеник куповао кокаин на Никољдан и Јовањдан!

БЕСРАМНО: Свештеник куповао кокаин на Никољдан и Јовањдан!

Портпарол је такође упозорио да Хути „неће оклијевати да директно и одмах одговоре на сваку нову агресију на територију Јемена, гађајући све изворе пријетње и све непријатељске америчке и британске циљеве у Бахреину, Црвеном и арапском мору“.

Осим кратког путовања до Средоземног мора у априлу мјесецу ове године, УСС Двајт Д. Ајзенхауер се налази у близини јеменских вода још од избијања рата у Гази. Носач и његова ударна група играју кључну улогу у коалицији предвођеној САД која се супротставља нападима Хути у Црвеном мору и оближњим водама.

У шест америчких и британских напада погинуло је 16 људи и рањена 41 особа, укључујући цивиле, рекао је Шари у телевизијској изјави. Удари у провинцији Ходеидах били су усмјерени на луку Салиф, зграду радија у округу Ал Хок, камп Калифа и двије куће, рекао је Шари.

Војске САД и Велике Британије саопштиле су да су у четвртак покренуле нападе на мете групе Хути у Јемену како би спречиле милитантну групу да даље омета транспорт у Црвеном мору. Централна команда САД саопштила је да су америчке и британске снаге погодиле 13 циљева у областима које држе Хути.

Крњи Уставни суд БиХ тврди да Српска није надлежна за непокретну имовину

Крњи Уставни суд БиХ тврди да Српска није надлежна за непокретну имовину

Амерички борбени авиони Ф/А-18 који су учествовали у нападима полетјели су са носача авиона Ајзенхауер у Црвеном мору, саопштили су званичници. Укључени су и други амерички ратни бродови у тој области.

Сателитски информативни канал Хути Ал Масирах емитовао је слике окрвављеног човјека који се спушта низ степенице и других у болници којима је помоћ пружена. Он је рекао да су сви погинули и скоро сви повријеђени у удару дошли одатле.

Америчка морнарица још није коментарисала напад који су најавили Хути. Мало је вјероватно да је носач авиона погођен. Ипак, напад је био први који је гађао амерички носач авиона од Вијетнамског рата, наглашава неуспјех шестомјесечних континуираних америчких и британских напада на Јемен.

Младић (25) ухапшен због сумње да је силовао мајку

Младић (25) ухапшен због сумње да је силовао мајку

Такође је демонстрирао одлучност Хута и њихову способност да наставе своју поморску кампању “забране бродског пролаза” у циљу, како тврде, подршке Гази

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 Емисија: На ивици терена

    У првом издању специјалних емисија #наивицитерена посвећених спектакуларном ХЕКТОР ФАЈТ НАЈТ 5, који ће 6. септембра у дворани Борик окупити четворицу кикбоксера у категорији до 86 килограма, упознајте првог борца, Срђана Шућура!

  • 21:00 Филм: Љубавна пјесма за Бобија Лонга (12+)

    Филм: Љубавна пјесма за Бобија Лонга (12+)

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Ноћни програм

    Ноћни програм