Helez odobrio da nad BiH leti bombarder koji je bombardovao Jugoslaviju

  • 29.05.2023. 19:10

Ministarstvo odbrane BiH na čijem čelu je Zukan Helez dalo je odobrenje za prelet dva američka bombardera preko teritorije BiH.


Riječ je o letjelicama B-1B Lancer, strateškim bombarderima dugog dometa koje koristi Američko ratno vazduhoplovstvo. Radi se o supersoničnom avionu sa promenljivim zamahom krila dizajniranom za izvođenje misija bombardovanja velikog dometa. 

B-1B Lancer je sposoban da nosi različito konvencionalno i nuklearno oružje i ima sposobnost da isporuči svoj teret sa preciznošću. Prvobitno je razvijen 1970-ih kao zamjena za B-52 Stratofortress.

Pogledajte rutu američkih bombardera iznad BiH

Pogledajte rutu američkih bombardera iznad BiH

Početkom devedesetih godina prošlog vijeka, poslije zalivskog rata B-1B je prebačen u ulogu konvencionalnog bombardera. Prvo je služio u borbama tokom bombarodovanja Iraka - operacije Desert Foks 1998. godine, a ponovo tokom NATO akcije na Kosmetu sljedeće godine. Vojne operacije je nastavio i u Avganistanu i Iraku.

B-1B Lancer je bio raspoređen i korišćen tokom bombardovanja Jugoslavije za vrijeme rata na Kosmetu, piše AirMan Magazine.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)