Падова

Хаос у Италији: Дио земље под водом, вјетар преврнуо воз

  • Извор: Агенције
  • 17.05.2024. 17:10

Олује и обилне кише проузроковале су поплаве у многим дијеловима сјеверне Италије, а посебно су погођени градови Падова и Вићенца, пише "ББЦ".

Хитне службе користе гумене чамце како би спасиле људе из њихових домова, а на снимцима се могу видјети аутомобили како плутају улицама.

Гувернер покрајине Венето је описао преконоћне временске прилике као "водену бомбу".

Југ Италије се суочава с топлотним таласом неуобичајеним за ово доба године, при чему су на Сицилији забиљежене температуре до 35 степени.


Не слути на добро: Кина убрзано почела да ради једну ствар

Не слути на добро: Кина убрзано почела да ради једну ствар

Професор Марко Марани, стручњак за ефекте климатских промјена са универзитета у Падови, рекао је за лист "Коријере дел Венето" да "екстремни догађаји постају све чешћи те ће јачати упоредо с јачањем глобалног загријавања".

Вјетар преврнуо теретни воз

Теретни воз у мјесту Борго Мантовано у покрајини Ломбардији преврнули су налети вјетра при брзини између 150 и 200 километара на сат.

Локални званичник Алберто Борсари је на друштвеним мрежама написао да су "многе улице и подруми поплављени" те да је ситуација "заиста тешка".

"На срећу, нико није повријеђен", додао је.

До 130 милиметара кише је пало у једном дану у Милану, што је проузроковало бујице. Очевици су казали да такав интензитет кише није забиљежен у мају у више од 170 година.

Власти цивилне заштите су у Венету прогласиле стање црвене узбуне до 14 сати, а нарочито између Вићенце и Вероне гдје су ријеке набујале након што је у 30 минута пало 70 милиметара кише.

Једна особа је нестала на подручју града Комо након урушавања мањег моста.

Истовремено, веома суви услови забиљежени су на Сардинији, која се већ суочава с још једном лошом сезоном за локалне узгајиваче пшенице, који очекују половину уобичајеног урода због мањка воде.  

Ограничења кориштења воде такође се предвиђају на том подручју касније током љета.


Ове наизглед безвриједне кованице могу вам донијети брдо новца

Ове наизглед безвриједне кованице могу вам донијети брдо новца

Професор Марани је рекао да "постоје снажни научни докази" да екстремни временски услови постају све чешћи, додавши да се израчуни за одбрану од поплава "морају ревидирати како би се разумио стваран ризик с којим се суочавамо".

"Климатске промјене морају бити стављене под контролу", додао је.

Европска агенција за климу Коперникус и Свјетска метеоролошка организација су у априлу нагласиле потребу за одбраном од поплава као и хитним дјеловањем ради сузбијања ефеката климатских промјена.

Пратите нас и путем Вибера